Novak Đoković – između Rima, Srbije i Pariza

U ovim mučnim danima za našu zemlju jedna sportska vest bar na kratko skrenula nam je misli – Novak Đoković osvojio je turnir u Rimu. Posle deset mečeva sa Rafaelom Nadalom u kojima je pobednik bio teniser koji osvoji prvi set, Novak je uspeo da preokrene i da slavi sa 4:6, 6:3, 6:3. Đoković je postao tek treći teniser koji je pobedio Nadala na šljaci posle gubitka prvog seta. Ostala dvojica? Rodžer Federer i Orasio Sebaljos. Šta je bilo presudno za trijumf i koliko on znači pred Rolan Garos?

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

11:00

Default images

Utisak broj jedan jeste Đokovićeva igra na mreži. Ne računajući promašeni volej sredinom trećeg seta, Novak je bio besprekoran na tom polju – izuzetnim poluvolejom došao je do brejk lopte sredinom drugog seta, a bekhend volejima osvojio je dva poena u trenutku kada je igrao gem za izjednačenje u setovima i kada ga servis nije išao.

Ovo je možda i prvi veliki meč gde je Đokoviću igra na mreži poslužila kao oružje. To se vidi po tome što je izlazio napred i u bitnim trenucima, ali i po tome što nije na mrežu kretao jedino kada je već do kraja izgradio poen – naprotiv, volejom ga je valjalo zaraditi.

Drugi aspekt jeste Novakov ritern – statistika mečeva sa Nadalom pokazuje da je jedan od ključnih segmenata procenat Špančevih osvojenih poena na drugi servis. Sada ih je osvojio samo 43%, a najveći razlog za to jesu ubojiti riterni Đokovića koji su u drugom i trećem setu po pravilu završavali vrlo duboko.

Taj ritern jedan je od dva ključna faktora kojima Novak kontroliše poene u mečevima sa Nadalom – drugi je raznovrsnost kojom protivnika neprestano drži u neizvesnosti u pogledu strane u koju će napasti.
Beta/AP Photo
U njihovim prethodnim mečevima priličan značaj imale su razmene Novakov bekhend-Nadalov forhend. Tako je poen vrlo teško osvojiti – loptica mora da bude ili veoma duboka ili pod izuzetno oštrim uglom. U suprotnom, najčešće sledi kazna u vidu Nadalovog zaštitnog znaka, forhend paralele.

Iako je u prošlosti imao uspeha i time, Đoković je sada za nijansu više diktirao ritam forhendom (22 vinera tim udarcem) i opredeljivao se za napade u bekhend stranu. Ipak, pronašao je pravu ravnotežu i povremenim napadima u forhend, na kojem Rafael po pravilu ostavlja više prostora, tako je gradio inicijativu u poenima, ali i sticao psihičku prednost.

Uz spomenute izlaske na mrežu i devet skraćenih loptica koje je odigrao, jasno je da je Novakov cilj bio da se Nadal nijednog trenutka ne oseti udobno na osnovnoj liniji i da mu ne dozvoli da dođe do ritma u kojem Španac melje suparnike.

Iako se činilo da u pojedinim trenucima ne servira najjače što može, Đoković je posle meča rekao da tokom cele nedelje nije osetio ni najmanji bol u do skoro povređenom ručnom zglobu. Posle dva i po sata sa Fererom, tri sata sa Raonićem i 160 minuta sa Nadalom, to je odlična vest – bolji test pred Rolan Garos nije mogao ni da se zamisli.
Beta/AP Photo
Uprkos porazu, Nadal verovatno kući odlazi sa boljim ukusom u ustima nego što je to bio slučaj posle titule u Madridu. Tamo je igrao nedovoljnim žarom, mnogo je grešio forhendom, a u finalu je imao i sreće zbog povrede Nišikorija.

I u Rimu je počeo jednako slabo – mučio se sa Simonom i Južnim, ali je u meču sa Marijem napokon pronašao karakteristični intenzitet u igri i zadovoljavajući nivo agresivnosti, koji je kod Nadala uvek skopčan sa verom u sopstvene mogućnosti.

Zato finalni meč iz Rima može i ne mora da ima uticaj na Rolan Garos – i prošle sezone Đoković je dobio jedini međusobni meč na šljaci (u Monte Karlu), pa je zatim Nadal slavio u Parizu.

Ipak, Rafa sada iza sebe ima i poraze u Monte Karlu i Barseloni, kao i neubedljiv nastup u Madridu i činjenica je da bi njemu trofej više značio sa aspekta samopouzdanja. Naročito ako ga žreb ne posluži na Rolan Garosu.
Beta/AP Photo
Đoković je osvojio 19. titulu iz Masters serije, smanjio na 22-19 u međusobnim duelima sa Nadalom, ali uradio je i nešto važnije – kritikovao je inostrane medije jer nisu u dovoljnoj meri ’pokrivali’ situaciju u Srbiji, posvetio je trofej Srbiji i Bosni, a istakao je i da će pomoći na što je moguće više načina.

Nadam se da ste ovaj tekst pročitali dok ste se odmarali od punjenja džakova, sortiranja pristiglih stvari, nameštanja kreveta ili kupovine namirnica za ljude u Srbiji koje je zadesila tragična sudbina. Hajmo zajedno nazad na posao. I barem po jedan SMS na 1003.



Novak Đoković – Rafael Nadal 4:6, 6:3, 6:3:
Trajanje: 2 sata i 19 minuta
Asovi: Đoković 6, Nadal 0
Duple greške: Đoković 0, Nadal 2
Procenat ubačenog prvog servisa: Đoković 64%, Nadal 75%
Osvojeni poeni na prvi servis: Đoković 72%, Nadal 54%
Osvojeni poeni na drugi servis: Đoković 54%, Nadal 43%
Direktni poeni: Đoković 46, Nadal 15
Neiznuđene greške: Đoković 30, Nadal 27
Poeni na mreži: Đoković 14-22, Nadal 13-18
Brejk lopte: Đoković 6-14, Nadal 4-6

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: