Ponedeljak, 04.03.2024.

09:58

Superliga Srbije sa 10 klubova – šta se čeka?

Svedoci smo, konačno, nagoveštaja jačanja fudbalskih centara u Srbiji međutim i dalje se ne dešava mnogo toga na planu reorganizacije samog takmičenja kako bi se esencija kvaliteta grupisala u elitni rang.

Izvor: MB

Superliga Srbije sa 10 klubova – šta se čeka?
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Famoznih 16 klubova Superlige ostaće, do daljeg, srpski standard iako tek nekolicina od tog broja ispunjava najviše kriterijume za učešće u najjačem fudbalskom takmičenju.

Jedni nemaju adekvatan teren, drugi kvalitet, treći nemaju ni jedno ni drugo, četvrti nemaju ni stadion koji ispunjava minimalne standarde za igranje najvišeg ranga.

I tako je godinama.

Kvalitet je razvodnjen na 16 lokacija a razum prosto nalaže da bi smanjenje broja učesnika na 12 ili još bolje na 10 klubova dovelo do značajnog kvalitativnog iskoraka.

Sada, više nego ikad, moralo bi se diskutovati o prelasku na sistem lige sa manjim brojem učesnika.

Proteklih nedelja, za one kojima je promaklo, odigrano je nekoliko vrlo zanimljivih utakmica u kojima se akteri nisu zvali Zvezda i Partizan.

Uspon Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Napredak i Novi Pazar priredili su publici dopadljiv, vrlo sadržajan meč (3:1), za uživanje, gotovo pa nezaboravan meč, i to pred rekordnim brojem navijača pod Bagdalom. Imalo se, ruku na srce, šta i videti iako, naravno, ovde ne govorimo o vrhunskom kvalitetu fudbala.

Svakako, dobra polazna tačka i primer kako mora biti svakog vikenda. Suština je da bi više ovakvih utakmica mogli gledati svakog vikenda u istom kolu da postoji liga u kojoj će igrati samo odabrani, najbolji.

Fenomenalan period živi fudbalski Kragujevac.

Radnički
je vezao je pet pobeda i svaku domaću utakmicu Dudićevog tima prati sve veći broj navijača na "Čika Dači".

Novi Pazar je u nedelju konačno dočekao povratak navijača na tribine, posle pet meseci, ali ne i prvu prolećnu pobedu.

Klub sa Jošanice jeste u krizi ali to ne menja utisak o tome da galopira ka cilju koji se zove Evropa. Otuda je letos preurđen stadion, otuda zvučna pojačanja u vidu Ljajića, Sume, Šćepovića...

Vojvodina, nekada treći najbolji klub Srbije, svakako je i dalje treći najvažniji po tradiciji, rezultatima, pokušava svim silama da pronađe svoje mesto u novouspostavljenom poretku u kojem, iza Zvezde i Partizana, glavnu reč vode TCS i Čukarički.

Tri kluba iz Beograda – dovoljno

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Beograd daje tri važna aktera superligaške scene – dovoljno.

Uz Zvezdu i Partizan, Čukarički je stekao reputaciju najvažnijeg prestoničkog kluba, posle večitih. Brđani su sada već dugi niz sezona klub koji nosi etiketu najstabilnijeg, onaj koji iz godine u godinu ide samo napred. Konstatno pri vrhu.

U međuvremenu, TSC se pojavio kao "dar sa neba" za Superligu.

Nije bilo potrebno previše vremena da se sačeka njihov uticaj na kvalitet takmičenja - klub iz Bačke Topole je na nacionalnom nivou treća najvažnija fudbalska sredina.

Buđenje Napretka, Novog Pazara i Radničkog 1923 je više nego evidentno.

Od ova tri kluba postoje jasni nagoveštaji prelaska na viši stepen organizacije na svim nivoima.

Subotica i Niš su u stagnaciji. Radnički je, zapravo, u poniranju ali je kao važan centar juga njegovo prisutvo potrebno u eliti. Ne može se, ipak zamisliti najjače takmičenje bez kluba sa Čaira.

Hrvati primer

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Od zemlje koja je dva puta bila viceprvak sveta sigurno se ima mnogo toga videti, naučiti, pa i preuzeti kada je u pitanju rukovođenje i organizacija fudbalskog takmičenja.

Hrvati, kao što je poznato, već duže od decenije igraju sa deset klubova u elitnom rangu.

Iz godine u godinu HNL liga nudi sve bolji i zanimljiviji sadržaj za navijače. Privlačnija je svima, pa i sponzorima (potpisan početkom sezone rekordan ugovor o TV pravima).

Baš je aktuelna sezona možda i najbolji primer one prave neizvesne borbe, ujednačene pre svega, kada se pogledaju samo rezultati vodećih timova na tabeli.

Šampion Dinamo, primera radi, već u ovoj fazi sezone ima četiri poraza i šest nerešenih ishoda - ali je i dalje u igri da bude prvi na kraju sezone.

Ekipa Rijeke, prva je sa četiri poraza i pet remija, dok je Hajduk, drugoplasirani na tabeli, već pet puta poražen, a ukupno devet puta nije pobedio rivale u prvenstvu.

Jasno je da najbolji timovi hrvatske lige moraju dobro da se oznoje za svaku pobedu, čak i protiv najslabijih ekipa.

Srpska Superliga "lider" u regionu

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Malo dalje, u BiH, takođe postoje najave o smanjenju broja klubova u elitnom rangu.

Trenutno, 12 su deo najvišeg nivoa takmičenja, ali se uveliko razmišlja o skraćenju na deset ekipa.

Pominje se sezona 2025/2026. kao prva koja bi se igrala sa tim brojem klubova.

Slovenci su odavno na broju od deset ekipa u Superligi, dok Mađari, koji inače beleže velike fudbalske uspehe na klupskom i reprezentativnom planu poslednjih godina, imaju 12. Albanci su sveli elitnu na 10 ekipa...

Srpska Superliga, međutim, odbija da bude kvalitetnija priča.

Šta se čeka – to izgleda znaju samo oni koji veruju da misle dobro fudbalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: