Nelson Mandela Bej/Port Elizabet

Nelson Mandela Bej/Port Elizabet jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Južnoj Africi. Grad je dobio dobio ime po jednom od renomiranih svetskih državnika i ikoni Južne Afrike, Nelsonu Mandeli, dobitniku Nobelove nagrade za mir 1993. godine.

Poznat i kao 'grad prijateljstva’, okružen je besprekornim plažama i jedna je od najvećih luka Južne Afrike. Nalazi se u provinciji Istočni Kejp, koja je bila dom nekim od najlegendarnijih ličnosti Južne Afrike, uključujući i samog Mandelu.

Izvor: LB

Sreda, 02.06.2010.

01:14

Default images

Tu su živeli i bivši predsednik Tabo Mbeki, Stiv Biko, Kris Hani, Volter Sisulu, Oliver Tambo i drugi heroji u borbi protiv aparthejda.

Gradska arhitektura je svedok promena koje se događaju još od početka 19. veka. Zgrada Opere je kalsičan primer Viktorijanske arhitekture i još uvek je u upotrebi. Grad, takođe, poseduje najznačajniji broj građevina moderne arhitekture u Južnoj Africi. U pitanju je izuzetno prometan grad, čija se luka smatra glavnim pokretačem južnoafričke industrije i trgovine.

Iz njega se može upoznati ceo Istočni Kejp. Pruža jedinstvenu priliku za uživanje u eko-turizmu i sticanju znanja o raznovrsnoj geografiji Južne Afrike.

Obale sa divljim i netaknutim plažama, kao i selo Hogsbek u planinama Amatola, koje je navodno bilo inspiracija za roman Gospodar prstenova, nalaze se na samo nekoliko sati vožnje od grada.

Ovo područje je prvobitno bilo dom lovaca-skupljača koji su naseljavali oblasti uz obližnji reku Sandejs. Prvi britanski doseljenici stigli u Port Elizabet 1820. godine. Posle toga gradska luka je veoma brzo postala kapija za dalji dolazak britanskih doseljenika u Južnu Afriku. Pre zlatne groznice iz 1896, Port Elizabet je bio glavni centar za trgovinu vunom, moherom i nojevim perjem.

Tadašnji vršilac dužnosti guvernera kolonije Kejp, Ser Rafejn šestog juna 1820, daje gradu ime Port Elizabet, u čast njegove supruge koja je umrla u Indiji.

Grad je bio centar otpora protiv represivnog režima aparthejda. Godine 2000, Port Elizabet je postao deo novoosnovane opštine Nelson Mandela Bej, koja je ime dobila u čast Nelsona Mandele i obuhvata i gradove Dispeč i Utenhage.

Grad se nalazi u zaleđu zaliva Algoa i ima populaciju od nešto više od milion stanovnika. Klima je suptropska i karaktetišu je blage i kišovite zime, sa tempraturama od 9 do 20 stepeni, dok su letnje temperature od 17 do 25 stepeni.

Grad je, takođe, bio jedan od domaćina Kupa afričkih nacija 1996. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: