Moramo da vas pitamo: Za koga ćete danas navijati?! (ANKETA)

Stekao se utisak da je to u Srbiji ovih dana postalo pitanje nad pitanjima. I za to su, naravno, krivi Hrvati.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

08:10

Moramo da vas pitamo: Za koga ćete danas navijati?! (ANKETA)
Foto: Getty images

Reporter B92 u Rusiji, Žikica Babović

Da su lepo ispali kao „Orlovi" već u grupnoj fazi danas u našoj zemlji ne bi bilo „referenduma" da li navijati za Hrvate ili protiv Hrvata.

Ali, oni su baš morali da rasture Argentinu, da se sa tri pobede plasiraju u nokaut fazu, a tamo preko nama nebitnih Danaca i braće Rusa stignu čak do polufinala.

Neko bi rekao „jaka stvar, briga me i za fudbal i ko će za koga da navija...". I možda je u pravu. A, možda i nije, jer ako se po tom pitanju u našoj zemlji izjasne svi od predsednik države, preko političara i sportista do običnih navijača, biće da je to onda neka stvarno važna stvar.

I oni koji u Srbiji navijaju za Hrvate i oni koji ne mogu da ih smisle imaju svoje argumente. Oni koji navijaju za njih rade to, bar po njihovim rečima, zato što su im Hrvati komšije, bliži srcu nego neki drugi timovi, a i zato što „Vatreni" igraju lep fudbal. S drugim delom rečenice složili bismo se samo ako govorimo o takmičenju po grupama, jer su tada Hrvati, naročito Luka Modrić i Ivan Rakitić, zaista ostavili možda i najubedljiviji utisak na Mundijalu, dok u dve pobede posle penala sigurno niko nije umirao u lepoti.

A, što se tiče prvog dela rečenice, u pitanju je lični stav koji ne treba komentarisati, baš kao ni nečiju lepotu.

Novak Đoković je rekao „da sport briše granice među ljudima, prevazilazi razlike u veroispovesti, rasi, nacionalnosti i to je ono što privlači ljude sportu". I to je i te kako tačno. Ali, je tačno i da kada sportisti uvuku politiku u sport, onda niko više ne može da ostane apolitičan.

Onima koji će navijati protiv Hrvata zato ušima ne prijaju pesme Marka Perkovića Tompsona iz svlačionice „Vatrenih", naročito Bojna Čavoglave koju je hrvatski reprezentativac Dejan Lovren otpevao za pratioce na društvenim mrežama posle pobede nad Argentinom.
Foto: Getty images
Da ne ulazimo dublje u njihove motive da navijaju protiv Hrvatske, jer ćemo se vratiti na ratovi, izbeglice, stratišta... U takvim okolnostima nema mesta za fudbalske teme, umiranju u lepoti igre, sportskoj podršci.

Takvi smo mi, nešto ne mora uopšte da nas se tiče, ali i to je samo po sebi dovoljan razlog da se još koji put prebrojimo da li smo naši ili smo njihovi, da li smo patriote ili izdajnici, da li smo „građani" ili neko drugi.

Pitanje iz naslova smo namerno postavili pogrešno. Jer za Engleze niko neće navijati, pitanje je samo da li ćemo navijati za Hrvatsku ili protiv Hrvatske?

Utakmica se se igra od 20 sati na stadionu „Lužnjiki" u Moskvi. Oni će da igraju za finale, a mi ćemo još malo da se svađamo.

Pa, za koga ćete danas navijati?!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

727 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: