"Indipendent": Srpska teniska škola pokorila svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2008.

11:47

Default images

Pobeda Ane Ivanović na Rolan Garosu i plasman Jelene Janković i Novaka Đokovića u polufinale istog turnira još su glavna tema u svetskim medijima. Londonski "Indipendent" u izdanju za ponedeljak objavio je opširan tekst u kojem je analizirao uspeh srpskog tenisa, koji je, po oceni autora Pola Njumana, u poslednjih nekoliko godina doživeo pravi "bum".

"Ana i Jelena pokazale su svojim vršnjacima iz Srbije da je sve moguće. Bivša Jugoslavija uvek je imala dobre igrače u kolektivnim sportovima, dok je u tenisu bilo malo uspeha, i to tek pred raspad SFRJ", navodi se u tekstu Indipendenta.

Britanski list podseća da su pred početak raspada SFRJ retke uspehe u tenisu toj zemlji doneli samo Slobodan Živojinović plasmanom u polufinale Vimbldona, i Monika Seleš, koja je 1990. postala najmlađi osvajač nekog Gren slem turnira (takođe Rolan Garosa).

"Kako je moguće da jedna relativno mala zemlja, pri tom ophrvana brojnim problemima, proizvede troje tenisera koji su među najboljim na svetu", pita se Indipendent.

Teniski savez Srbije, navodi Indipendent reči generalnog sekretara Dušana Orlandića, zapošljava sedam ljudi, raspolaže godišnjim budžetom od oko milion i po evra, i u svom vlasništvu ima samo jedan kombi.

Britanski savez, nasuprot, ima 120 zaposlenih samo u londonskom sedištu i budžet od oko 55 miliona evra, a najbolji britanski teniser Endi Marej takmičenje na Rolan Garosu završio je već u trećem kolu.

"Novac očigledno nije ključ za teniski uspeh - u četvrtfinalnim mečevima u pojedinačnoj konkurenciji ne samo da nije bilo Britanaca, nije bilo ni predstavnika nekadašnjih teniskih velesila SAD i Australije, ali je zato bilo troje Srba", ističe Indipendent.

Teniski stručnjaci sa kojima je Indipendent razgovarao u Beogradu ukazuju na teškoće sa kojima su mladi srpski teniseri bili suočeni u godinama kada su se formirali kao igrači.

"Ne verujem da smo borbeniji od Engleza ili Francuza zato što smo kao deca bili siromašni. Mislim da je čista slučajnost to što se u jednoj zemlji pojavila čitava generacija talentovanih igrača", rekao je 34. igrač sveta Janko Tipsarević novinaru Indipendenta.

Jelena Genčić, bivši šampion Jugoslavije i žena koja je otkrila Novaka Đokovića, kaže da velike zasluge za uspeh idu na račun svih roditelja čija se deca bave tenisom.

"Znam da im je svima bilo teško da pronađu novac. Morali su svojoj deci da plaćaju opremu, putovanja, treninge. Ovde je život bio veoma težak, ali je uspeh u sportu bio dobar način da ljudi izadju iz krize". kazala je Genčićeva.

Indipendent navodi i da je većina današnji zvezda srpskog tenisa trenirala u bazenu sportskog centra "11. April" na Novom Beogradu, koji je za vreme sankcija bio pretvoren u teniski teren.

Sada taj bazen radi svakog dana od sedam sati ujutro do ponoći i ne može da udovolji zahtevima sve dece koja žele da krenu Aninim, Jeleninim i Novakovim stopama.

"Lekcija celom svetu je jasna - ako želite da napravite šampione, 'bacite ih duboko u bazen'", zaključuje se u tekstu Indipendenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: