Vaterpolisti herojski do bronze!

Vaterpolisti Srbije pobedili su Crnu Goru sa 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1) posle čudesnog preokreta na olimpijskom turniru u Londonu i osvojili bronzanu medalju.

Izvor: Uroš Živkoviæ

Nedelja, 12.08.2012.

15:29

Default images

Crna Gora je šest i po minuta pre kraja meča imala tri gola prednosti, a Srbija je serijom 4:0 i pored brojnih isključenja uspela da preokrene rezultat i stigne do zaslužene pobede.Filip Filipović je postigao tri gola, Duško Pjetlović i Slobadan Nikić po dva, ali je poslednji gol za pobedu 55 sekundi pre kraja meča postigao kapiten Vanja Udovičić.

Utakmicu je obeležilo i loše suđenje Italijana Kaputija i Grka Stavridisa koje srpski selektor, koji je bez razloga isključen u poslenjem minutu meča, Dejan Udovičić nazvao sramotnim.

Srbija je pre pobedonsnog gola Vanje Udovičića poslednji put na meču vodila sredinom druge četvrtine kada je bilo 4:3 za naš tim. Crna Gora je dva puta na meču imala seriju po 3:0, na meču je dosuđeno pet peteraca (3:2 za Crnu Goru) i svi su realizovani.

Ovaj meč je predstavljao reprizu meča sa Olimpijskih igara u Pekingu kada je Srbija u meču za treće mesto takođe pobedila Crnu Goru sa 6:4. Ovo je bio drugi meč između Srbije i Crne Gore u Londonu pošto su se ove dve ekipe već sastale u grupnoj fazi takmičenja i rezultat je bio nerešen 11:11.

Vaterpolisti Srbije su doneli četvrtu medalju Srbiji na Olimpijskim igrama u Londonu.

I četvrtina: 3:2

Beta
Srbija je imala prvi napad na meču koji nije realizovala. U prvom napadu Crne Gore isključen je srpski vaterpolisti, a centar Boris Zloković je prvim golom na meču doveo Crnogorce u vođstvo 1:0. U narednom napadu dosuđen je peterac za Srbiju, a Andrija Prlainović je bio precizan za 1:1.

I drugi napad Crne Gore je išao na Zloković do koga je stigla lopta, ali je Aleksić uspeo da mu je izbije iz ruke. Naredna dva napada Srbije završena su tako što su sudije dosuđivale kontra faule.

Crna Gora je drugi put na meču iskoristila igrača više. Isključen je kapiten Srbije Filipović, a gol je postigao Draško Brguljan. Srbija u narednom napadu iz igre postiže gol, Aleksić je sjajno proigrao Nikića za 2:2 u četvrtom minutu.

Crna Gora nije uspela da iskoristi isključenja Nikića i Aleksića i da se dva igrača više postigne gol, pošto je šut Brguljana izblokiran. Usledio je novi faul u napadu Srbije (Prlainović), ali zatim i prekršaj Brguljana pa je lopta vraćena Srbiji.

Srbija je isključenje Antonija Petrovića iskoristila tako što je Stefan Mitrović posle dodavanja Udovičića postigao gol za prvo vođstvo Srbije na meču u petom minutu - 3:2.

Do kraja prve četvrtine nije bilo golova pa je Srbija posle prvih osam minuta igre imala gol prednosti.

II četvrtina: 1:3

Beta
I na početku druge četvrtine Aleksa Šaponjić je bio brži od Vjekoslava Paskovića pa je Srbija imala prvi napad koji je završen tako što je Duško Pjetlović izgubio loptu. U narednom napadu isključen je Prlainović, Ivović je centru pronašao Zlokovića koji drugim golom na meču donosi novo izjednačenje - 3:3.

Srbija je iskoristila isključenje Radovića, Filipović je progirao Gocića za 4:3. Međutim već u narednom napadu Crna Gora postiže četvrti gol. Isključen je Filipović, Gojković je dodao loptu Ivoviću za 4:4.

Srbija je ispustila priliku da povede pošto je isključen Brguljan, a Mandićev udarac je zaustavljen u situaciji sa igračem više. Na drugoj strani bazena Mladen Janović prvi golom na meču vraća prednost Crnogorcima - 5:4 tačno na sredini druge četvrtine.

U naredna tri minuta nije bilo golova. Srbija je imala odličnu priliku 40 sekundi pre kraja, ali je golman Ščepanović sjajno zaustavio udarac Mandića. Crna Gora nije realizovala naredni napad, ali je ipak drugu četvrtinu dobila sa 3:1 i na odmor otišla sa golom prednosti.

III četvrtina:3:5

Beta
Aleksa Šaponjić je i treći put na meču bio od brži od rivala iz Crne Gore, ali Srbija kao i u prve dve četvrtine nije realizovala prvi napad. Prva dva minuta drugog poluvremena obeležile su izgubljene lopte i promašaji na obe strane bazena, a nije bilo isključenja igrača zbog faulova.

Važan gol Crna Gora postiže u 19. minutu, Nikola Janović je pronašao iskusnog Predraga Jokića i Crnogorci su prvi put na meču poveli sa dva gola - 6:4. Seriju Crne Gore (3:0) prekinuo je Duško Pjetlović sa centarske pozicije, a prethodno je isključen Mladen Janović. Pre gola Pjetlovića Srbija nije postigla gol devet minuta.

U narednom napadu Zloković je izgubio loptu, a Srbija je na pravi način iskoristila isključenje Radovića. Nikola Rađen je svojim prvim golom na Olimpijskom turniru doneo izjednačenje - 6:6.

Živko Gocić je u narednom napadu Crne Gore isključen, a zatim je zbog ometanja protvinika od strane dosuđen peterac koji je realizovao Ivović - 7:6. Gocić je završio utakmicu 21. minutu zbog tri isključenja.
Beta
Zatim Petar Jokić je napravio faul za peterac, a drugi peterac na meču za Srbiju realizovao je Filip Filipović. Posle prvog Filipovog gola na meču bilo je 7:7.

Crna Gora je ponovo bila dobra u napadu, drugi put na meču isključen je Milan Aleksić, a Predrag Jokić je doneo novo vođstvo svom timu - 8:7. Ipak srpski napad je u drugoj polovini treće četvrtine pa je posle dodavanja Rađena kapiten Udovičić postigao gol za 8:8.

Srbija se zatim odbranila kada je isključen Rađen, ali je posle kontrafaula Udovičića usledilo njegovo isključenja kao i treće isključenje Rađena koji završio meč, a Crna Gora je sa dva igrača više postigla, Nikola Janović 9:8, 80 sekundi pre kraja treće četvrtine.

Novim golom kapitena Nikole Janovića, prvim sa peterca, Crna Gora je drugi put na meču stigla do dva gola prednosti - 10:8. U poslednjim sekundama treće četvrtine srpski vaterpolisti su pogodili prečku i stativu, pa je rezultat ostao nepromenjen.

IV četvrtina: 4:1

Beta
Brguljan je na početku poslednje deonice bio brži od Šaponjića i doneo napad svom timu koji završen promašaje Gojkovića. U prvom napadu Srbije u poslednjoj četvrtini isključen je Brguljan, ali je Udovičić bio neprecizan.

Posle faula Pjetlovića dosueđen je treći peterac za Crnu Goru, Ivović je bio precizan i doneo svom timu prvi put na meču tri gola prednosti - 11:8. Posle desetak sekundi Ivović je isključen, a Filip Filipović je svojim drugi golom prekinuo seriju Crne Gore 3:0. Pet minuta pre kraja meča Srbija je imala dva gola zaostatka.

Usledili su kontrafaulovi na obe strane bazena, a golom Slobodana Nikića Srbija je 4 i po minuta pre kraja prišla na samo gol zaostatka - 11:10.

U naredna dva i po minuta nije bilo golova. Crna Gora nije iskoristila isključenja Pjelovića i Mandića, Udovičić je pogodio stativu, pa zatim i prečku, i Gojković je pogodio prečku. Srbija je 1:41 minut pre kraja postigla preko Filipovića gol za izjednačenje 11:11.

Srbija je 55 sekundi pre kraja uspela i da povede. Filipović je dodao loptu Udovičiću, a kapiten je novim golom doneo gol prednosti svom timu - 12:11! Srbija je napravila seriju 4:0.

U poslednjem minutu neopravdano je isključen srpski selektor Dejan Udovičić, Srbija se odbranila sa igračem manje (Prlainović), Slobodan Soro je odbranio. 16 sekundi pre kraja isključeni su Udovičić i Nikola Janović posle sukoba. Crna Gora je u poslednjim sekundama dva puta, prvo Gojković, pa zatim Radović, ali je Soro sačuvao svoj gol i Srbija je osvojila bronzanu medalju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

537 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: