Novosti: Finalisti plej-ofa u EL!

Finalisti završnog turnira ABA lige igraće u Evroligi, rekao je za "Večernje novosti" Dijego Fernendes, direktor za komunikacije tog takmičenja.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Subota, 23.02.2013.

00:12

Default images

Iako se od početka sezone govori o tome da će prvoplasirana ekipa u regularnom delu sezone obezbediti mesto u Evroligi, novo tumačenje kaže da nije tako.

Fernandes je za Novosti rekao da će "pobednik fajnal fora i tim koji izgubi finale u Evroligu a u kvalifikacije poraženi polufinalista koji je bio bolji u ligaškom delu takmičenja".

ABA liga bi čak mogla i da ostane bez dva sigurna učesnika, ali u slučaju da veći broj ekipa koje imaju A licencu ne osvoje titulu. Sigurni učesnici su španski klubovi Barselona, Kaha Laboral, Real Madrid i Unikaha iz Malage, grčki Panatinaikos i Olimpijakos, italijanski Montepaski i Emporio Armani, turski Efes Pilsen i Ulker Fenerbahče, kao i Makabi (Izrael), Žalgiris (Litvanija), CSKA Moskva (Rusija) i Aseko Prokom (Poljska).

"Prvo određujemo mesta za sve A licence. Potom, pratimo rang država dok ne dobijemo spisak svih timova učesnika. U zavisnosti od rezultata iz nacionalnih liga mesto neke države prelazi na sledeće ukoliko mora da bude popunjeno sa A licencom. Na primer, CSKA ima A licencu, dok je šampion Rusije drugi na rangu država. Ako CSKA postane prvak, mesto sa ruskog šampiona prelazi na sledeću državu, u ovom slučaju Italiju, i tako dalje. Samim tim, što više timova sa A licencom osvoji nacionalne lige, veće su šanse za finalistu i trećekvalifikovanog iz ABA lige da se direktno plasira u Evroligu i kvalifikacije," objasnio je Fernandes u izjavi za "Večernje novosti".

U praksi, poraženi finalista mogao bi da ostane bez direktnog plasmana samo ako u šest liga, španskoj, italijanskoj, grčkoj, ruskoj, litvanskoj i turskoj, titule osvoje ekipe koje nemaju A licencu.

Fernandes je potvrdio i da dvorana u Laktašima neće moći da bude 'domaći parket' za Igokeu u slučaju da tim iz Aleksadrovca obezbedi plasman u to takmičenje ali i da je beogradski Pionir dovoljnog kapaciteta.

"Ovo pravilo je obavezno samo za klubove sa A licencom, a ekipe sa B i C licencom moraju da igraju u dvorani sa kapacitetom od najmanje 5.000 mesta," rekao je Fernandes za Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: