Dirk, Neš, Peđa, Veber: Sećate li se tih bitaka?

Početkom 21. veka duel ta dva tima pretendovao je da postane pravi NBA klasik, a njihov meč u utorak podsetio je na stare dane.

Izvor: SO

Sreda, 06.01.2016.

10:50

Dirk, Neš, Peđa, Veber: Sećate li se tih bitaka?
Getty Images

Sada je Dalas savladao Sakramento sa 117:116 posle dva produžetka za 22. uzastopnu pobedu kod kuće nad rivalom iz Kalifornije, ali nekada stvari nisu bile tako monotone.

Meveriksi i Kingsi – na jednoj strani Neš, Novicki, Finli, Van Eksel itd, a na drugoj Veber, Stojaković, Bibi, Divac...

Sastali su se prvo 2002. godine u polufinalu Zapada – iako je Dalas dobio tri od četiri utakmice u regularnoj sezoni i napravio “brejk“ u drugom meču u Arko Areni, Kingsi su dobili tri meča u nizu i sa 4-1 prošli u finale, gde su ih Lejkersi savladali sa 4-3 u takođe legendarnoj seriji.

U tom nadmetanju posebno se pamti četvrta utakmica, kada su Kingsi u Dalasu slavili posle produžetka 115:113 – Veber je dao 30 poena, Bibi 26, uključujući i odlučujući koš, a Bobi Džekson 24, a na drugoj strani Novicki je imao 31, Finli 28 poena. Sledeće sezone serija je bila mnogo uzbudljivija, a sastali su se ponovo u polufinalu Zapada. U sećanju ljubiteljima košarke naročito je ostao “revolveraški obračun“ u trećoj utakmici, kada su Mevsi slavili sa 141:137 posle dva produžetka – Stojaković je tada ubacio 39 poena za Kingse, a na drugoj strani Neš je upisao 31, Novicki 25, ali sa klupe je Nik van Eksel dao čak 40, uz po 7 skokova i asistencija. Ni to nije bilo dovoljno. Ipak, taj duel nije odlučio pobednika, došlo se do sedmog meča, a tada je Dirkenštajn zablistao sa 30 poena i 19 skokova. Meveriksi su zatim zaustavljeni u finalu, bolji su bili Sparsi sa 4-2 u pobedama. Igrali su sličnim stilom igre – u brzom ritmu, sa mnogo šuteva i uvek su bili u vrhu lige po broju postignutih poena. Njihovi mečevi garantovali su atraktivnu košarku.

“Neverovatno je – igra kakvu gajimo Dalas i mi uklapa se u ono što ljudi žele da vide“, rekao je 2004. godine tadašnji suvlasnik Kingsa Gevin Maluf.

I treću godinu u nizu Mevsi i Kingsi sastali su se u plej-ofu, ovoga puta u prvoj rundi, i Kingsi su slavili sa 4-1. Prvi meč odredio je dalji tok serije, Kingsi su slavili sa 116:105, a Stojaković je ubacio 28 poena – više o Peđinoj karijeri pročitajte OVDE. U toj seriji najuzbudljiviji je ipak bio peti meč – Stojaković je tada upisao 23 poena i 10 skokova, a tokom cele serije govorilo se o njegovoj odličnoj odbrani, što mu inače nije bila baš karakteristika tokom karijere. U tom petom meču Bibi je dao 36 poena, ali su Kingsi zaustavljeni u drugoj rundi, u sedam utakmica izgubili su od Minesote. Ta generacija Kingsa nikada nije osvojila prsten, baš kao ni Meveriksa, ali nekoliko sezona kasnije Dalas je dočekao titulu. A ključni čovek bio je isti – Dirk Novicki. Okružen sada nekim drugim ljudima – Terijem, Čendlerom, Kidom, fantastični Nemac bio je MVP finalne serije sa Majamijem i prosečno je beležio 26 poena i 9,7 skokova.

Deo te ekipe, doduše marginalan, bio je i Predrag Stojaković – tako su Peđa i Dirk, posle godina međusobne borbe, osvojili prsten u istom timu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: