Boba Kovač za B92: Selektor Irana sam, ali jednog dana...

Vodio je Peruđu do finala Serije A, a potom je sa Iranom napravio pravi bum – tako je izgledala 2014. godina za Slobodana Bobu Kovača. Legendarni srpski odbojkaš kaže da je na neki način i iznenađen svim rezultatima, ali i da je želeo više, što i ne čudi, pošto će svi oni koji ga poznaju potvrditi da se nikada ne zadovoljava postignutim. O svemu što je postigao tokom godine koja je iza nas, ali i planovima za dalje, kao i mogućnosti da jednog dana preuzme reprezentaciju Srbije, Kovač je pričao u novogodišnjem intervjuu za B92...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 31.12.2014.

12:00

Default images

Finale Kupa Italije, finale italijanskog prvenstva sa Peruđom, četvrto mesto u Svetskoj ligi, šesto na Svetskom prvenstvu i titula na Azijskim igrama. Neki to ne postignu tokom cele karijere, a Kovač je uspeo za godinu dana, ali...

Zadovoljan sam rezultatima koje sam postigao. Ubeđen sam da je moglo i bolje, jer sam mnogo ambiciozan. I kao trener i kao osoba ne zadovoljavam se ovime. Ali, ova godina je bila fenomenalna, trudiću sve to da ponovim sledeće i u onima koje slede dok se budem bavio ovim poslom“.

Kovač je godinu započeo kao trener Peruđe, a njegov uspeh nije prošao nezapaženo, pošto je sasvim zasluženo proglašen za najboljeg trenera italijanskog šampionata.

Svi hvale rezultat koji smo postigli i to što sam proglašen za najboljeg trenera jer smo došli do prilike da se borimo za titulu, a ekipa nije bila napravljena za to. Mi smo doveli Atanasijevića kod nas, koji je bio talentovan, ali je pre toga zbog povreda i mladosti igrao stvarno malo u Poljskoj. Napravio sam malu srpsku koloniju, ili srpski talas, kako su rekli Italijani, i trebalo je da igramo od šestog do osmog mesta, a mi smo igrali finale prvenstva i finale Kupa. I to je zato veliki uspeh“.
fivb.org
Pre dolaska srpskog stručnjaka u Peruđu, taj klub je igrao drugu ligu i tek u poslednjem kolu plej-auta se pobedom sa 3:2 spasao ispadanja. Kovač je bio taj koji je praktično preporodio odbojku u tom gradu, a rezultati se vide poslednjih meseci.

Mojim dolaskom, ali i Gorana Vujevića iz Latine i Nemanje Petrića iz Belgije napravili smo prvi korak i u prvoj sezoni osvojili A2 ligu. Ali, opet, ekipa nije pravljena da bude prva, nego da se bori od trećeg do petog mesta, možda i niže. Mi smo pet kola pre kraja osvojili Seriju A2 i nastao je tako taj bum, odnosno ’Sirmanija’, kako su Italijani to zvali, jer od 400 gledalaca na utakmicama toliko sada ima na jednom treningu i uvek je dvorana prepuna“.

Uprkos sjajnim rezultatima, prošlog leta je došlo do rastanka sa Peruđom, koji Kovač obrazlaže time da se ambicije kluba nisu poklapale sa njegovim.

Meni izgleda da se ambicije predsednika Peruđe u tom trenutku nisu podudarale sa mojima. Atanasijević je tada potpisao predugovor sa jednom japanskom ekipom, u razgovorima sa predsednikom shvatio sam da ne želi da zadrži ni Petrića, jer su igrači počeli da budu skupi. U principu, su svi ludi jer troše toliko para, a rezultati je trebalo da budu isti. Samo da se zna, ja sam jedini trener koji je ostao u Peruđi duže od tri meseca. U poslednjih deset godina predsednik je stalno menjao trenere i bukvalno prvo što su me pitali ljudi blizu kluba kad sam došao tamo je da li ću da jedem ’panetone’, to je njihov božićni kolač. Posle toga sam ostao tri godine i one su bile sjajne“.
fivb.org
Odluka da napusti Peruđu nije bila laka, ali je, prema Kovačevim rečima, bila jedina ispravna.

Odlučio sam da odem jer je trebalo da imamo iste rezultate, a igrača za vrhunske rezultate nije bilo. Jer, trener može da radi do jednog određenog nivoa, ali posle mora da ima i dobre igrače sa kojima će da radi da bi se osvajalo nešto. Predsedniku, kojem se zaista zahvaljujujem na svemu, izgledalo je kao da kod mene svi igraju dobro, pa ćemo da uzmemo, da kažem, solidne igrače, a rezultat ćemo da ponovimo“.

Kovača je na klupi Peruđe nasledio Nikola Grbić, a predvođena Aleksandrom Atanasijevićem ta ekipa trenutno niže odlične rezultate i drži četvrto mesto u prvenstvu.

Sada je napravljena fenomenalna ekipa, jer su doveli jednog od najboljih tehničara na svetu Dečeka, kao i još nekoliko dobrih igrača i nastavili niz, što je meni izuzetno drago. Jer, moj kum Goran Vujević i odličan prijatelj Nikola Grbić su tamo, mene vežu fantastične uspomene za Peruđu i želim im sve najbolje. Predsednik me je pitao kada sam odlazio šta mislim o Nikoli, ja sam mu sve iskreno rekao. I stvarno sam srećan što se odlučio da nastavi da angažuje srpske trenere i što je u Nikoli video ambiciju i karakter sličan mom“.
fivb.org
Vest da Kovač preuzima Iran mnoge je iznenadila, ali je on sa reprezentacijom te zemlje nastavio tamo gde je stao sa Peruđom.

Dobiti priliku da vodite iransku reprezentaciju, sa kojom je pre mene radio Hulio Velasko, jedan od najcenjenijih trenera na svetu, sigurno je velika čast. Nije bilo jednostavno, svi su rekli da sam lud što odlazim iz Italije u Iran, ali rezultati i sva dešavanja su pokazali da sam bio u pravu“.

Vrlo brzo, iranska reprezentacija je uspela da se probije među najbolje na svetu, što je prvo potvrdila u Svetskoj ligi. Kovač kaže da su rezultati mogli da budu još bolji, ali da mu u ključnim trenucima iranski mentalitet nije išao na ruku.

Realno gledano, mislim da su rezultati bili fantastični, ali opet kao trener, uvek očekujem više i bolje, što mislim da je normalno. Da nije tako, ne bih se bavio ovim poslom. Kažem da smo igrali super, bili smo fenomenalni, ali malo mi iranski mentalitet u važnim momentima nije išao na ruku. U Svetskoj ligi smo stigli do polufinala, prvo smo u jakoj grupi sa Italijom, Brazilom i Poljskom uspeli da imamo isti broj bodova kao Italijani i da se plasiramo na finalni turnir, a posle toga u grupi sa Rusima i Brazilom i da naletimo na Amerikance, koji nisu igrali toliko dobro do tih završnih utakmica. Ali, moji igrači su u jednom trenutku razmišljali ovako: ’Mi smo dobili Brazil, Italija je dobila Amere, samim tim mi smo bolji od Amera’, i takva je i utakmica bila, nije mi se dopala, mogli smo bolje da odigramo. Amerikanci su sjajna reprezentacija, dobila je i Srbiju u grupi, igrali smo dobro, ali mi se to razmišljanje nije dopalo“.
fivb.org
Usledilo je Svetsko prvenstvo u Poljskoj, koje je po rečima srpskog stručnjaka, bilo u senci Azijskih igara, pa ima utisak da njegovi igrači nisu dali svoj maksimum.

Svetsko prvenstvo je bilo sjajno, takođe, ali postoje struje u Iranu. Ministarstvo za sport nagrađuje sva takmičenja, ali Olimpijski komitet Olimpijske igre, ja nisam ni znao da postoje Azijske olimpijske igre. Odmah posle Svetskog prvenstva smo otišli na te Igre, igračima su ponuđene velike premije, a Svetsko prvenstvo kao da je manje važno. Ali, ako pogledamo, pojedine ekipe su čak poslale drugi tim na Svetsko prvenstvo, jer su Azijske igre bile bitnije za njih. Meni je izgledalo kao da smo se malo zadovoljili rezultatom i čuvali se Igre, koju smo osvojili bez problema, ispustili smo samo dva seta“.

Što se tiče naredne godine, cilj iranske reprezentacije je jasan, a to je plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016.

Biće teško ponoviti rezultate, naročito u Svetskoj ligi, jer je grupa izuzetno teška, sa Poljacima, svetskim prvacima, Rusima i Amerikancima. Ali, mislim da Iran ima kvalitet da igra dobro. To je prvo, ali glavne su nam kvalifikacije za Olimpijske igre, biće teško, ali imamo kvalitet, trudićemo se da ispunimo nešto što Iran nije do sada uradio“.
fivb.org
Od ostavke Igora Kolakovića sa mesta selektora Srbije, Kovač se pominjao kao jedan od kandidata, ali je tada bilo jasno da je on gotovo nemoguća opcija zbog ugovora sa Iranom. Ipak, on ističe da bi mu bila čast da jednog dana vodi srpske odbojkaše.

Naša reprezentacija je fenomenalna, trenirao sam neke od momaka, a i prošlog leta sam sa Iranom igrao prijateljske utakmice sa našim odbojkašima. Imali su loš trenutak na Svetskom prvenstvu, ali sam ubeđen da imamo reprezentaciju za najveće domete. Imam dobar ugovor sa Iranom, ali ne mogu da kažem ništa o tome. Meni je velika čast što sam igrao toliko puta za našu reprezentaciju, za mene je Srbija uvek zakon. Doduše, nikada nisam igrao za Srbiju, već za Jugoslaviju i Srbiju i Crnu Goru, jer sam malo ’mator’. Gospodin Boričić je uvek pravio dobre poteze, to pokazuju medalje od 1995. do sada, on će naći pravo rešenje. Meni bi bila čast i zadovoljstvo da budem selektor Srbije. U ovom trenutku imam ugovor sa Iranom, nisam se nešto raspitivao ni da li mogu da ga raskinem, ili nešto da uradim, jer nisam imao nikakve kontakte sa Odbojkaškim savezom Srbije“.

Sin legendarnog odbojkaša naše zemlje, jednog od osvajača zlatne olimpijske medalje u Sidneju, ove godine je dobio priliku u prvom timu Radničkog, što je Kovaču donelo novo iskustvo. Kako kaže, kada gleda Davida, nervozniji je nego u vreme kada je i sam igrao.

Bio sam nedavno u Požarevcu da gledam utakmicu između pionira Mladog Radnika i Radničkog i sedeo sam na nekom stočiću i supruga me je pitala što se on mrda. Meni je noga od uzbuđenja toliko ’radila’, ali i stomak, da to nije bilo normalno. Dok sam ja igrao, osećao sam u stomaku malu početnu tremu, a posle prve lopte sve se zaboravi. Imam mnogo više treme i uzbuđenja dok gledam Davida. On toliko obožava odbojku i i to mi je drago, sad da li će biti sjajan odbojkaš ili neće, videćemo, meni je drago jer sport može da napravi dobrog čoveka i da ga dobro oblikuje. Za sada je super što je registrovan za Radničkog, što trenira sa prvim timom, tako samo može da napreduje, ovo što sada vidim je sjajno“, rekao je Slobodan Boba Kovač u intervjuu za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: