Dokmanac: "Srpsko rvanje ima svetlu budućnost"

Srpski reprezentativac Davor Štefanek osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u rvanju grčko-rimskim stilom, koje je od 2. do 6. aprila održano u finskom gradu Tampere. Selekcija Srbije nastavila je tako kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima i dala novi doprinos najtrofejnijem olimpijskom sportu u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2008.

14:51

Default images

Štefanek (do 60kg) je do medalje došao na teži način, kroz repasaž. U četvrtfinalu je naišao na višestrukog olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona, Bugarina Nazarjana i izgubio, da bi zatim dobio dva duela u repasažu i zauzeo mesto na pobedničkom postolju.

Medalja iz Tamperea je čak 81. za Srbiju sa svih evropskih i svetskih prvenstava (prvu osvojio Milorad Arsić na Svetskom prvenstvu 1954. godine) i treća uzastopna sa velikih takmičenja u nizu koji je prošle godine započela još jedna nada srpskog rvanja Kristijan Fris.

O najnovijem uspehu selekcije Srbije za B92 govori selektor Milorad Dokmanac.

"Nova medalja je veliki uspeh. Nastavljamo kontinuitet osvajanja medalja, pošto je ovo treće prvenstvo u nizu sa kojeg se vraćamo sa medaljom. To je dodatni znak da se srpsko rvanje vraća tamo gde je nekada bilo. To je podstrek, kako za Davora, tako i za celu našu organizaciju i najava mogućnosti da ćemo u Pekingu imati, nadam se, dva ozbiljna kandidata za medalju", kaže Dokmanac.

Plasman na Olimpijske igre u Pekingu već je obezbedio Kristijan Fris, pošto je osvojio medalje na prošlogodišnjem šampionatu Evrope u Sofiji, odnosno Svetskom prvenstvu u Bakuu (obe bronzane).
Štefanek protiv Rusa Abdulina (Foto: fila-wrestling.com)
Ipak, Štefaneku je u Finskoj, kao i prošle godine u Azerbejdžanu, za jedno mesto izmakla olimpijska norma. Dokmanac je, međutim, uveren da će se Štefanek pridružiti Frisu.

Prvu sledeću priliku imaće 9. maja u Rimu, a zatim i dve nedelje kasnije u Novom Sadu.

"Po onome što je pokazao Štefanek mora da uzme normu. Nažalost, finale mu je bilo na dohvat ruke. Izgubio je od Bugarina Nazarjana, dvostrukog olimpijskog, trostrukog svetskog i šestostrukog evropskog šampiona, sa 2:1 u rundama. U jednoj rundi je imao vođstvo od 4:0, ali je na kraju izgubio sa 5:4. Da je to dobio, mislim da bi sada bio i prvak Evrope".

Ostali reprezentativci Srbije u Finskoj, Dejan Franjković, Radomir Petković i Aleksandar Maksimović nisu mogli dalje od osmine finala. Ipak, selektor Dokmanac je uveren da na raspolaganju ima jednu od najtalentovanijih generacija, čiji vrhunac očekuje u Londonu, 2012.

"Ovo je mlada i perspektivna generacija za London 2012. godine i mislim da smo na dobrom putu da vratimo rvanje tamo gde je i nekada bilo", zaključuje Dokmanac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: