Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 21.07.2014.

20:04

Rusi skraćuju ponudu za tri grada?

Volgograd, Kalinjingrad i Jekaterinburg mogli bi da ispadnu sa spiska domaćina SP 2018. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

R-Sport prenosi da bi izgradnja neophodne infrastrukture u ta tri grada (stadioni, medicinski centri, saobraćaj) bila preskupa i da FS Rusije razmatra da ih povuče iz organizacije turnira.

Predsednik FIFA Sep Blater je na konferenciji posle zatvaranja SP u Brazilu najavio da će tokom posete Rusiji ovog septembra doneti sa domaćinima odluku o eventualnom smanjenju broja stadiona na kojima će se igrati 2018. sa 12 na 10.

To je posledica previsoke cene izgradnje novih sportskih objekata za velika takmičenja i male upotrebne vrednosti kada se takmičenje završi.

Mnogi su kritikovali ideju da Manaus i Kujaba, koji nemaju klubove u nacionalnom rangu razilskog šampionata, dobiju velike i skupe objekte, a Južna Afrika već ne zna šta da radi sa 3 objekta, koji ne donose nikakav prihod, a održavanje košta mnogo.

Samo dva dana pre Blaterove izjave predsednik FS Rusije je izložio detaljan plan izgradnje 12 stadiona u 11 gradova, na kojima bi prvenstvo trebalo da se igra.

Dva objekta su u Moskvi (Lužnjiki i Otritje, novi Spartakov stadion, koji će otvoriti Crvena zvezda), a ostali gradovi su St Peterburg, Kazanj, Nižnji Novgorod, Saransk, Rostov na Donu, Samara, Soči, Volgograd, Kalinjingrad i Jekaterinburg.

Rusija, koja je potrošila 51 milijardu dolara na organizaciju ZOI u Sočiju, planira da za SP 2018. Izdvoji 20 milijardi dolara, s tim da bi značajno veći procenat bio uložen u sportsku infrastrukturu nego na primeru Brazila, koji je do kraja takmičenja potrošio 13 milijardi.

Već u startu otkrivene su brojne malverzacije, kakvioh je bilo i u vreme kada je pripreman Soči: nacionalna revizorska agencija otkrila je da je posao u prvoj fazi izgradnje stadiona (dizajn, planiranje, projektovanje) naplaćen više nego duplo u odnosu na realnu vrednost – 5.82 milijarde umesto 2.73 milijarde rubalja (naplaćen 171, realna vrednost 80 miliona dolara).

Pored 12 prvobitno izabranih gradova, Rusija je u svojoj kandidaturi na spisak stavila i Krasnodar, Jaroslavlj i još jedan moskovski stadion (Dinamo), kao i stadion u Podolsku (Podmoskovlje), od čije izgradnje je lokalna vlast odustala.

Mnogo lakše nego u Brazilu

Izbacivanje tri pomenuta grada bilo bi logistički poželjno za organizatore i posetioce. Jekaterinburg je jedini od 11 gradova na tlu Azije, najdalji je od Moskve (1419km važdušnom linijom, 24 sata vozom i dve časovne zone) i njegovom eliminacijom bukvalno se skraćuje distanca između prestonice i najistočnijeg grada-domaćina (Kazanj – 718km od Jekaterinburga, 720km od Moskve)

Kalinjingrad (1089km od Moskve, 827km od St Peterburga, kojem je najbliži) je kao eksklava odvojen od ostatka zemlje teritorijom Litvanije i Letonije ili Belorusije (nešto preko 400km).

Odustajanje Volgograda (912km od Moskve 636km od najbližeg grada ka severu Samare) ostavilo bi izdvojeni par gradova na jugu – Rostov i Soči, a osim njih i na severu izdvojenog St Peterburga (635km od Moskve) ostali stadioni nalazili bi se u krugu od 858km (Moskva – Samara), pa bi takmičenje u daleko najvećoj zemlji na svetu bilo organizovano na prostoru koji više podseća na Nemačku (sve u 615km, Minhen – Hamburg), nego na Južnu Afriku (1548km, Polokvane - Kejptaun) i pogotovo pakleni Brazil.

Čak i trougao najudaljenijh Soči – Kazanj – Sankt Peterburg bi u tom slučaju imao duplo kraći obim (4641km) nego trougao Manaus - Natal - Porto Alegre (9074 kilometra), a razlika u odnosu na trenutni obim četvorougla Kalinjingrad – Soči – Jekaterinburg – St Peterburg, 6246km) je zaista velika.

U Rusiji klimatske razlike jedva da postoje tokom trajanja SP (samo se u Sočiju klima razlikuje, ostali gradovi imaju sličan nivo vlažnosti i prosečnu temepraturu koja se kreće od 17 do 23 u junu i julu), što bi moglo da dodatno olakša ekipama prilagođavanje i bolje rezultate na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu