Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.03.2008.

18:58

Suđenje marketinškom direktoru FIFA

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Tužilaštvo u Švajcarskoj podiglo je optužnicu protiv bivšeg marketinškog partnera Svetske fudbalske federacije (FIFA), "ISL/ISMM", zbog sumnje da su kroz jednu fondaciju u Lihtenštajnu provukli milione švajcarskih franaka za mito. Tužilaštvo je na početku suđenja iznelo svoje viđenje slučaja, navodeći da je šest direktora "ISL/ISMM" platilo 18 miliona švajcarskih franaka ljudima uključenim u pregovore o pravima prenosa velikih sportskih događaja.

To je prvi put da su državni tužioci švajcarskog kantona Zug eksplicitno optužili tu kompaniju za podmićivanje. Oni su naveli da je "ISL/ISMM" koristila jednu fondaciju registrovanu u Lihtenštajnu da bi taj novac prosledila.

Šetorica rukovodilaca, čija imena nisu saopštena zbog stogih švajcarskih pravila o privatnosti, odbacili su sve optužbe. Među optuženima nije ni jedan sadašnji niti bivši tukovodilac FIFA.

"ISL/ISMM" je bio marketinški partner FIFA skoro dve decenije. Pre sedam godina, 2001. godine, ta firma je bankrotirala, sa dugom od oko 300 miliona dolara.

Prema navodima tužilaštva, šestorica direktora znali su za uplate, pa su optuženi za prevaru, lažno predstavljanje bankrotstva, falsifikovanje dokumenata i štetu nanetu klijentima.

ISMM, čija je kćerka kommpanija ISL, bila je vlasnik prava prenosa i marketinških prava za Svetska prvenstva 2002. i 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu