Skener: Karakter, odgovornost, smirenost, fokus – TIM

Sakriti i smanjiti svoje, a otkriti i iskoristiti mane protivnika - recept za uspeh nije komplikovan, ali kada je najteže umeju da ga upotrebe samo najbolji.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Četvrtak, 14.09.2017.

09:00

Skener: Karakter, odgovornost, smirenost, fokus – TIM
FIBA.com

Reprezentacija Srbije je i drugu "nagaznu minu" u nokaut fazi uspela da preskoči, savladana je Italija i obezbeđen je plasman u polufinale.

Ovakva selekcija najveće države na Apeninskom poluostrvu ne spada u krem evropske košarke, ali ishod duela sa takvim protivnicima može biti svakakav - u zavisnosti od "glave" onoga ko je na drugoj strani.

Taj neko mora da zna ko je, da bude svestan sebe, dresa koji nosi, tradicije koja mu je na leđima, a opet da ima takav karater da ga pritisak ne učini ranjivim, već da mu usadi iskonsko samopouzdanje i veru u sebe.

"Veliki igrači rade velike stvari na velikim utakmicama", rekao je uoči meča sa Italijom selektor Aleksandar Đorđević.
StarSport
U jednoj stvari je pogrešio - na Evropsko prvenstvo nije poveo velike igrače, poveo je kompaktnu grupu koja je naučila da se ne raspadne kada je frka, već da bude još homogenija i da iz toga izvuče najbolje od svakog pojedinca.

Na stranu sve taktičke zamisli, trenersko nadmudrivanje, individualni potezi, lična statistika - reprezentacija Srbije je svog prvog igrača sa dvocifrenim brojem poena dobila u drugom delu treće četvrtine, a pritom je imala veliko vođstvo i tendenciju da tu prednost pretvori u sigurnu pobedu.

Bez namere da se neko uvredi, ali u ekipama sa velikim brojem "drugopozivaca" nekakvo je nepisano pravilo da "oni važniji" iskoče u prvi plan i onda kada to nije potrebno iz čistog egoizma i kompleksa više vrednosti.

Toga u reprezentaciji Srbije nema i to je najveća vrednost koju je stručni štab na čelu sa Đorđevićem uspeo da donese, a nekako je i lajtmotiv celog Evropskog prvenstva, koje je, osakaćeno otkazima velikih zvezda, ostalo na tome da lepotu košarke oslika kroz - TIM.
StarSport
Duel sa reprezentacijom Italije je bio idealna prilika da se to pokaže. Početno iznenađenje, koje je Đorđević u izjavi pre meča i najavio kao mogućnost, i ostavilo praktično pet minuta bez poena, nije donelo veće posledice po ideju koja je bila očigledna.

Reket je slaba tačka selekcije Etorea Mesine, a to je ono što treba ovom timu Srbije da zablista. Tu se priča ne svodi samo na ofanzivno forsiranje Bobana Marjanovića i Ognjena Kuzmića - spoljni igrači su savršeno "uletali" u reket svaki put kad se otvorio i metar prostora i sve to pametno i smireno koristili.

Briljantno je iz ritma izbačen Marko Belineli, napadali su ga Bogdan Bogdanović i Stefan Jović, iznudili po faul, tako da je sjajni šuter morao brzo na hlađenje, iz koga, na kraju, nije uspeo da izađe. Okej je broj poena, ali samo broj.

Šuta spolja nije bilo, praktično svi poeni u prvom poluvremenu su stizali iz reketa ili sa penala, što je Mesina pokušao da spreči "punjenjem" prostora pod obručem svoje ekipe u nastavku.
FIBA.com
To je dalo određeni rezultat Italiji, uz pojedine šuteve koji su ulazili na suvi kvalitet Belinelija i Luiđija Datomea, ali je odgovor bio spreman i na drugoj strani - kada je trebalo, lopte izbacivane iza linije za tri poena su ulazile u koš protivnika.

Posebno treba da raduje činjenica da su Đorđevićevi izabranici kontrolisali čak i trenutke kada je dolazilo do pada u igri, loše komunikacije u defanzivi i zaboravljanja italijanskih bekova po ćoškovima.

Te situacije su bile veoma retke, nisu se ponavljale u nizovima, svaki pad je amortizovan u veoma kratkom roku - rezultat je potpuno blokiranje toka igre protivnika, koji apsolutno nije imao ozbiljnu šansu da se vrati u meč.

To je dokaz da tim zna da konstatuje svoje greške, da nauči iz njih i da ih ne ponavlja u meri koja može da bude opasna. A mogla je, da nije bilo fokusa, smirenosti, mentalne stabilnosti i svesti da sve ide u dobrom smeru, da je uspeh blizu, ali i da do poslednje sekunde nema mesta opuštanju.

Sledi polufinalni duel protiv Rusije, ekipe koja nam ne odgovara i to je pokazala već u grupnoj fazi takmičenja. Srpski tim je pred diplomskim radom, "svoj fah" je završio sa najvišom ocenom, sada je pred igračima i stručnom štabom zagonetka druge vrste, koju valja rešiti.
StarSport
6 Milan Mačvan - kako je tokom turnira sticao rutinu, tako je i tim delovao ozbiljnije i sigurnije. Demonstrirao je šta znači košarkaški um, kao i kako ispravno koristiti onu tezu sa početka teksta. Kapiten.

7 Bogdan Bogdanović - šut je promenljiva kategorija, a već bi trebalo da je svima jasno da košarkaš Sakramento Kingsa "ne živi" samo od toga. Odigrao je odličnu odbranu protiv brzih i lukavih bekova Italije, u drugom poluvremenu se potpuno preselio na poziciju plejmejkera i dirigovao igrom tima. Sve kako treba i ništa za zameriti, ni te promašene šuteve. Celina njegovog pristupa igri je fenomenalna.

11 Vladimir Lučić - konstantan, precizan, tačan, kao i u dosadašnjem toku Evrobasketa. Smanjio je broj ličnih grešaka i time dozvolio ekipi da ima više koristi od njegovog talenta. Selektor je posle utakmice prokomentarisao da njegov pulen iz Bajerna nije pokazao sve što zna - nadamo se hoće već protiv nezgodnog Nikite Kurbanova, pa i sa oguljenim laktom posle onog zakucavanja.

12 Dragan Milosavljević - uz Bogdanovića je izveo najviše slobodnih bacanja (6), što govori da je bio veoma nezgodan za defanzivu Italije. I dalje postoji nekakav grč kada krene u solo akcije, ali je njegov doprinos timu na ovom meču bio izvanredan.

14 Stefan Birčević - već nas je navikao na svoje minus faze - za 8 minuta napravio je tri faula i nije pokušao da iskoristi svoju brzinu i da se otvori na šut za 3 poena posle povratnih lopti sa centarskih pozicija. Nije dobio nijednu, a valjao bi nam njegov šut.
FIBA.com
15 Vladimir Štimac - odigrao nešto manje od 2 minuta i ukrao 1 loptu.

22 Vasilije Micić - odustao je Đorđević od njega kao plejmejkera, u odsustvu Jovića taj posao je radio Bogdanović. Ispalio je jednu nerezonsku trojku u momentima kada je Italija pretila da se približi, ali, važnije, uspeo je da upiše 2 asistencije, bez izgubljene lopte.

23 Marko Gudurić - odigrao 5 minuta, bez značajnijeg učinka, ali je ulogu odigrao - timski.

24 Stefan Jović - iz početnog kontraritma je uspeo da se izvuče na trenutke, ali su ga dve brze lične greške baš poremetile i nije bilo šanse da potpuno povrati fokus i samopouzdanje. Imao je blistave momente, 5 divnih asistencija i 2 dve ukradene lopte od kojih je jedna završila u košu protivnika kroz kontranapad - uz zakucavanje Lučića jedini viđeni od selekcije Srbije.

32 Ognjen Kuzmić - zalepio je 2 blokade za TV špice i time direktno sprečio 4 poena Italije, moguće upadanje u crnu fazu i renesansu protivnika. Imao je više skokova u napadu nego u odbrani (4+3), a duele sa ne toliko kvalitetnim, ali fizički jakim centrima Italije, dobijao je bez većih problema.

51 Boban Marjanović - i on će biti na špicama, ali zbog promašenog zakucavanja koje mu nije prvo na Evrobasketu. Bio je pravi plejmejker sa centarske pozicije u prvom poluvremenu, a u nastavku je preživeo mnogo laktova, pesnica, šaketanja i svega drugog nesportskog čime su protivnici pokušali da ga ometu. Ponavlja se priča - ovo su protivnici koji mu odgovaraju, ali mu nikako ne odgovara to što nema nikakvu zaštitu od sudija, tako su mu minutaža i učinak limitirani. Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: