Skener: Kad bude mnogo opušteno onda se i zakomplikuje

Nije Mađarska samo Adam Hanga i David Vojvoda – morali su to reprezentativci Srbije da saznaju na teži i dramatičniji način.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Nedelja, 10.09.2017.

19:00

Skener: Kad bude mnogo opušteno onda se i zakomplikuje
FIBA.com

Ako je prva utakmica na bilo kom prvenstvu teška, kako onda nazvati onu u kojoj se suočavate sa imperativom – pobedi ili idi kući.

Zahvaljujući dobrim rezultatima i vrlo dobrim partijama u grupnoj fazi takmičenja, Srbija je praktično dobila najslabijeg, na papiru, protivnika u prvoj eliminacionoj utakmici – i namučila se.

Gotovo da se uspostavlja nekakvo pravilo ponašanja selekcije Aleksandra Đorđevića – ako se meč loše počne, sledi naporan put ka vraćanju u balans i preokretanju rezultata, a ukoliko start bude brz, tačan, efikasan – nadovezuju se crni trenuci, nižu se greške i dolazi se na korak od panike.

Drugi tip ponašanja je viđen u duelu sa Mađarskom, simpatičnom ekipom koja nije niti će ikada biti svetska košarkaška sila, ali se ne plaši favorite, veruje u sebe i, najbitnije od svega, igra opušteno in ema šta da izgubi.
FIBA.com
Već na startu meča Srbija je uspela da “eliminiše” Adama Hangu i Davida Vojvodu, a u napadu su linije bile dobro povezane, protok lopte je bio tačan i efikasan, pa se za tren oka stiglo do 16:3.

Ipak, selektor Mađarske Stojan Ivković je našao rešenje za to, iz dve izgubljene lopte Bogdana Bogdanovića, koji je insistirao na tome da pronađe Bobana Marjanovića.

Usledili su kontranapadi, ušlo se u jurnjavu u kojoj se razigrao i centar Agoš Keler, a u mnogo situacija su Ferenc, Perl, Vojvoda i Alen ostajali kao duhovi sami na šutu za tri poena – sve to zbog nedostatka agilnosti u defanzivi, o kojoj je već bilo reči ranije.

U drugom poluvremenu stvari su dovedene u red, krenuo je i naš šut sa distance, ubrzane su ruke i noge i defanzivi, odsečen je protok lopte protivnika i pobeglo se na bezbednu razliku.

Ipak, da sve ne bude tako sjajno, pobrinula se klupa Srbije, koja je ponovo dozvolila protivniku da se vrati i zapreti sa tri uzastopne trojke, ali šansi za preokret ni u jednom momentu nije bilo, suvi kvalitet i iskustvo su presudili.
FIBA.com
6 Milan Mačvan – bio je deo one petorke koja je ušla u problem u drugoj deonici, ali sve ono što se tada dešavalo ide najmanje njemu na dušu. Poenterski opet na dobrom nivou, na startu drugog poluvremena bio veoma aktivan u momentima kada je sticana ključna razlika. U pojedinim trenucima je pokazao znakove panike, što ne bi smelo da se događa kapitenu.

7 Bogdan Bogdanović – u prvom poluvremenu je više bio plejmejker, u drugom bek. Nije bio siguran u dodavanjima kao ranije, o tome govori i podatak o 4 izgubljene lopte, ali je sve to “amortizovao“ sa pet asistencija i brojnim dodavanjima koja su otvarala nove opcije u napadu. Uštopovao je jednog od najboljih igrača protivnika Vojvodu već u prvoj deonici. Nije trošio previše lopti, promašio je samo jedan od pet šuteva iz igre.

11 Vladimir Lučić – celo prvenstvo se bori sa sudijskim kriterijumom, tako je bilo i danas. U ostalim segmentima igre, gotovo bez greške, skakao je, pogađao šuteve, zakucavao... Kada bi se “izmirio“ sa arbitrima sigurno bi njegov statistički učinak bio i bolji.

12 Dragan Milosavljević – i dalje nije u svom prepoznatljivom ritmu u ofanzivnom segmentu igre. Branio je Hangu više nego dobro, ali je umeo debelo da zakasni na šut protivnika, skupljajući odbranu u reketu.

14 Stefan Birčević – imao je sasvim solidnu rolu na startu meča, lepo je asisitirao Kuzmiću, pohvalno za njega, napravio je samo jedan prekršaj, ali ga koš nije hteo, promašio je sva tri pokušaja iz igre.

15 Vladimir Štimac – nije ulazio u igru.
FIBA.com
19 Branko Lazić – pojavio se na parketu na početku drugog poluvremena i odigrao baš onako kako se traži od njega – agresivno, ali bez srljanja, praktično je sam zaustavio tri uzastopna napada Mađarske, a pritom upisao po skok i asistenciju, bez faula.

22 Vasilije Micić – podatak da je sa njim na terenu Srbija bila u minusu od 15 poena, dovoljno govori o njegovoj partiji, a tokom prvenstva se na ovom mestu već mnogo pisalo o njemu i njegovoj igri. Napretka nema, pitanje je da li ga uopšte i može biti.

23 Marko Gudurić – za dva minuta na parketu nije mogao da uradi ništa.

24 Stefan Jović – u prenosu lopte mu je mnogo pomagao Bogdanović, a rekorder Evrolige po broju asistencija je u tom segment ponovo bio sjajan, upisao je 7 tačnih dodavanja, a 4 ukradene lopte su bile zlata vredne i gotovo po pravilu su ekipi donosile lake poene.

32 Ognjen Kuzmić – najbolja partija novog centra Real Madrida na šampionatu. Bio je kritikovan, kritike su urodile plodom, za razliku od nekih drugih igrača. Sjajno su ga saigrači upošljavali na startu utakmice, dominirao je i pod oba koša, ali se suočavao sa velikim problemima u odbrani bekova Mađarske, kao i sa lob pasovima koji su mu leteli preko glave i ruku.

51 Boban Marjanović – ofanzivno je bio na svom nivou, na drugoj strani mu je neophodna pomoć saigrača. Protivnici su ga veoma dobro skautirali, znaju njegove mane i obilato ih koriste. Pokazalo se da je centar Detroita mač sa dve oštrice, može mnogo da doprinese ekipi, ali postoje segmenti u kojima ne može da se snađe. Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: