Nihat odveo Turke u četvrtfinale!!!

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2008.

22:47

Default images

Fudbaleri Turske plasirali su se u četvrtfinale prvenstva Evrope na senzacionalan način, pošto su u poslednjoj utakmici A grupe u Ženevi savladali Češku 3:2, iako su do 75. minuta gubili sa 2:0. Česi su poveli u 34. minutu golom Jana Kolera, na 2:0 povećao je Jaroslav Plašil u 62. minutu, a veliki preokret počeo je u 75. minutu golom Turana. U samom finišu utakmice Nihat Kahveči je golovima u 87. i 89. minutu doneo pobedu i četvrtfinale svojoj ekipi.

Turci će u četvrtfinalu igrati protiv Hrvatske, dok će Portugal igrati protiv Austrije, Nemačke ili Poljske .

Presudan detalj za ovakav ishod verovatno je bio izjednačujući gol Turaka, kada je Nihat posle katastrofalne intervencije Petera Čeha dobio loptu 'na tacnu' i ubacio je u mrežu za 2:2.

Trener Čeha Karel Brikner počeo je utakmicu sa Janom Kolerom kao jedinim napadačem. Iza njega bili su Libor Sionko i Jaroslav Plašil.

Česi su u prvom poluvremenu pokazali mnogo više od Turske, i potpuno zasluženo su vodili nakon 45 minuta. U prvom delu oni su imali čak 11 udaraca, a prvi šut viđen je u 17. minutu.
Reuters
Bio je to pokušaj Matejovskog posle dodavanja Kolera, ali je golman Turske Volkan bio na mestu. U nastavku prvog dela tim Karela Briknera sve više i više je pritiskao svog rivala, i gol je stigao u 34. minutu.

Zdenek Grigera je odlično prošao po desnoj strani, i još bolje centrirao, a najviši u skoku prema očekivanjima bio je Koler koji glavom šalje loptu pod prečku za 1:0.

Do kraja poluvremena nije bilo više velikih prilika, i Česi su na poluvreme otišli izuzetno zadovoljni, ne toliko zbog rezultata, koliko zbog igre.

Početkom drugog poluvremena Fatih Terim je u igru uveo Sarioglua i Kazim Ričardsa, i Turci su počeli da igraju znatno bolje. Ipak, posle promašaja Tunčaja usledio je drugi gol Čeha u 62. minutu i tada se činilo da je ekipa Karela Briknera siguran četvrtfinalista. Strelac je bio Jaroslav Plašil posle odlične akcije i centaršuta Sionka.

Odmah nakon tog gola Terim je napravio i treću izmenu – Emre Ašik ušao je umesto Emre Gungora.
Reuters
Nakon toga Turci su krenuli na sve ili ništa, a Česi su tada pogrešili pošto su se povukli i dozvolili protivniku da vodi igru.

Takva postava morala je kad tad da poklekne, i to se dogodilo 15 minuta pre kraja. Strelac je bio Arda Turan posle odličnog centaršuta Hamita Altintopa sa desne strane. Osam minuta pre kraja sjajnu priliku za izjednačenje propustio je Servet, a ključni detalj meča desio se pet minuta kasnije.

Ponovo je po desnoj strani prošao Hamit Altintop i centrirao, Peter Čeh je krenuo da uhvati loptu, ali je katastrofalno pogrešio, ispustio je i napadač Viljareala je lako izjednačio na 2:2.

Momentum je u tim trenucima potpuno prešao na stranu Turaka, ali se i pored toga očekivao nerešen ishod na kraju i penali.

Ipak, potpuno zbunjeni Česi u tim trenucima, dozvolili su sebi još jednu grešku kada je Jenkulovski minut pre kraja zakasnio u pokušaju da napravi ofsajd zamku i tako dozvolio Nihatu da sam izađe ispred Čeha. Napadač Turske tu priliku nije propustio i prelepim udarcem pod prečku doneo je svom timu veliku pobedu i plasman među četiri najbolje ekipe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: