Nenad Krstić za B92: "Zasluženo u plej ofu"

Četvrtu godinu zaredom Nju Džersi će igrati u plej-ofu NBA lige. Dvostruki finalista (2002. i 2003. godine) pred početak ove sezone doživeo je dosta kadrovskih promena, ostao bez All-Star igrača Kenjona Martina i šampionat počeo bez najboljeg plejmejkera lige Džejsona Kida, koji se oporavljao od operacije. Posle prvih 13 utakmica, Netsi su imali samo dve pobede, u januaru su ostali bez još jednog All-Star košarkaša – Ričarda Džefersona, koji je pokidao ligamente u zglobu leve šake, ali su sezonu završili serijom 15-4 i iz doigravanja eliminisali Klivlend i trenutno možda najveću zvezdu NBA lige Lebrona Džejmsa.

Izvor: Braca Djordjeviæ B92

Četvrtak, 21.04.2005.

21:21

Default images

Najveći teret iznele su dva lidera tima - Džejson Kid i Vins Karter, ali je prema mišljenju velikog broja košarkaških stručnjaka u SAD, ogroman doprinos dao i ruki, reprezentativacSCG i doskorašnji košarkaš beogradskog Partizana Nenad Krstić. Protiv Bostona, u meču u kome Nju Džersi nije smeo da izgubi, Krstić je pogodio svih šest šuteva iz igre, promašio samo jedno od sedam slobodnih bacanja za ukupno 18 poena, uz 10 skokova i jednu asistenciju za 39 minuta igre. Bio je to treći Krstićev “dabl-dabl” u aprilu i osmi ove sezone.

“Ne brojim zaista i nije mi to toliko bitno, važno je da smo pobedili”, rekao je Krstić, dok je autobusom sa svojim saigračima putovao od dvorane u Bostonu ka aerodromu. “Bio sam strašno umoran, jer sam i veče ranije protiv Vašingtona igrao 39 minuta, ali sam osećao neki, da kažem pozitivan pritisak, da moram da odigram dobro I to ne samo ja… Loše smo počeli, gubili smo i sa 19 razlike u prvom poluvremenu, ali smo uspeli da se vratimo. Mislim da stvarno imamo jak karakter kao ekipa, a najveće zasluge za to svakako idu na račun Džejsona Kida i Vinsa Kartera. Njih dvojica su pravi nosioci igre i siguran sam da će nam i u plej-ofu mnogo značiti njihovi kvaliteti i iskustvo.”
Krstić ističe da je sama činjenica što se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će tim ući u plej-of učinila uspeh još “slađim”.

Svi su nas otpisivali posle lošeg starta sezone i problema koje smo imali sa povredama, ali sticajem okolnosti ukazala nam se prilika. Klivlend je izgubio nekoliko utakmica, koje su njihovi igrači verovatno u glavama već pobedili, a mi smo sjajno završili ligu, poslednjih mesec i po dana. Mislim da smo potpuno zasluženo došli do plasmana u plej-of”, dodao je Krstić.

O atmosferi u Bostonu, odmah posle pobede Krstić kaže:

Nije bilo velikog slavlja na parketu kao što je to kod nas, pozdravili smo se sa igračima Bostona i napustili parket… Naravno, svi smo presrećni, prezadovoljni, atmosfera u ekipi je izvanredna, pogotovo jer smo došli do nečega uz pošten rad i ponavljam – potpuno zasluženo”.
Sledi serija protiv Majamija u prvom kolu plej-ofa. Najbolji tim Istoka pobedio je Netse sva tri puta ove sezone, dva puta u “Kontinental Erlajns Areni” u Ist Raderfordu, a prosečna razlika bila je preko 20 poena. Međutim, Majami u poslednje vreme gubi utakmice, Šakil O’Nil je imao problema sa stomačnim virusom, sada i sa butnim mišićem, a Nju Džersi je upravo posle poslednjeg poraza od Hita (90:65 u Majamiju 12. marta) krenuo u pomenutu seriju 15-4, kojom je i završio sezonu. Pored toga postoji dobra šansa, da će Netsi u seriji protiv Hita biti jači za Ričarda Džefersona.

Ne znam šta će biti oko Džefersona, on još nije trenirao sa ekipom, ali već neko vreme radi individualno i znam da želi da igra, mada klub još ne dozvoljava. Ako se on vrati, a postoji mogućnost, onda je to već veliki plus. Jeste da Ričardson nije igrao više od tri meseca, ali on je toliko dobar igrač da neće biti problema. Pored toga, Majami, kao prvi ulazi u seriju pod pritiskom da mora da dobije, a mi smo potpuno rasterećeni. Videćemo, ja mislim da je sve otvoreno, pogotvo što su oni pogubili neke utakmice u poslednje vreme, što nije dobro za kontinuitet. Bilo bi dobro da napravimo brejk u jednoj od prve dve utakmice na njihovom terenu”, smatra Krstić.
Direktan protivnik Nenadu Krstiću u seriji protiv Majamija biće Šakil O’Nil.

Šta da kažem, igraću protiv verovatno najboljeg centra na svetu, i najvećeg, ako mogu tako da se izrazim. Ja stvarno tu nemam šta da izgubim, ne mogu da kažem da će to biti dobar trening, jer se radi o važnim mečevima, ali poenta je da izađem jači iz tog duela, da naučim nešto novo i da probam da odigram što bolje. Teško je reći da mogu da nadigram Šeka, iako ću dati sve od sebe”, uz osmeh  rekao je Krstić i dodao: “On nije igrao nekoliko utakmica, možda je malo ispao iz ritma. S druge strane, sigurno da ja imam neke prednosti u napadu. U odbrani, nemoguće je čuvati ga ‘jedan na jedan’, tako da ćemo verovatno raditi neka udvajanja”.
Pored O’Nila, Majami na poziciji centra ima još jednu legendu NBA lige, bivšeg Krstićevog saigrača, Alonza Morninga.

Jeste, on mi je na neki način bio mentor kada sam došao ovde i stvarno mi je puno pomogao. Na treninzima je, doduše, uvek najjače igrao protiv mene, ali to je I razlog zbog koga sam napredovao. On je veliki igrač, sjajan čovek i lepo smo pričali i poslednji put kad smo se videli u Majamiju. Tada mi je rekao ‘da je ponosan na moj napredak’. Zaista ga veoma poštujem, ali kad dođe utakmica igraću kao i protiv svakog drugog”, naglasio je Krstić.
Kada se analizira Krstićeva prva NBA sezona, tačnije ligaški deo, nama mnogo Evropljana koji su uspešnije debitovali. Sa 10 poena, nešto više od 5 skokova, po jednom asistencijom i blokadom za prosečno 26 minuta po utakmici, Krstić ima bolju statistiku, nego što su u svom ruki šampionatu imala dvojice trenutno najvećih evropskih zvezda u NBA – Dirk Novicki i Peđa Stojaković. Ako je verovati američkim medijima, u najmanju ruku, Krstić bi trebalo da bude izabran u drugu petorku rukija, a možda i u prvu.

Znam, to svi kažu, ali isto tako su pričali i za All-Star, pa se nije dogodilo. To je velika stvar, ali ne želim da se opterećujem. Meni je najvažnije da sam dobio poverenje trenera, zaista je fenomenalno koliko me bodri i koliko veruje u mene. To je velika sreća za mene, kao i činjenica da mi je Džejson Kid saigrač. On koristi svaku priliku da mi doda, pa čak i kad pogrešim, ponovo me nalazi dok ne pogodim… to je zaista sjajan osećaj. Svi saigrači imaju poverenja u mene i u tome uživam”, objašnjava Krstić. Pre nekoliko dana, u američkim medijima pojavila se informacija da je Krstić pokidao ligament palca desne ruke i da će po završetku sezone na operaciju.

Sve to je prilično čudno”, rekao je Krstić i dodao: “Dobio sam udarac protiv Toronta i boleleo me je, ali snimak je pokazao da ništa nije slomljeno, da bi se kasnije utvrdilo da je u pitanju ligament i lekari su preporučili operaciju na leto. To me je iznenadilo, jer ne boli me toliko, već isključivo kada me neko udari, kada uhatim ili driblam loptu. Znam da je kod nas operacija samo onda kada je nešto slomljeno, ovde međutim, operacije su mnogo češće. Ja i dalje ne znam šta će biti, nadam se da neću morati na operaciju, ali ovde kažu da može da zaraste loše i da bi onda stalno imao problema. Inače, rekli su mi da je rehabilitacija oko osam nedelja, ali meni je to bez veze da igram do kraja sezone i onda odmah ‘pod nož’. Pričaću još sa lekarima, videćemo”.

Krstić kaže da sve to neće uticati na obaveze u reprezentaciji.

To ne menja ništa, ja želim da igram na Evropskom prvenstvu u Beogradu”, zaključio je  21-godišnji centar Nju Džersi Netsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: