Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Rezultati

Decembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ
Beograd -- Kandidat Socijalisticke partije Srbije, Velimir Bata Zivojinovic je narodni poslanik i Predsednik Odbora za predstavke i predloge u Skupstini Srbije. Clan je Socijalisticke partije Srbije. Po profesiji je glumac. 

Rodjen u Koracici pod Kosmajem 5.juna 1933, a od 15. godine nastupa kao scenski radnik, ponekad i kao statista u Akademskom pozoristu u Beogradu. Bez nekog upadljivog i izrazito vidljivog talenta zavrsio je Srednju glumacku skolu u Nisu i Novom Sadu. Dva puta je pao na prijemnim ispitima za Pozorisnu akademiju, 1954. godine, a treci put primljen je na Pozorisnu akademiju. U Beogradskom dramskom pozoristu vise godina igra sve sto mu se ponudi. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napusta pozoriste, zapocinje epizodama u "Vlaku bez voznog reda", 1959.godine i "Ratu" 1960. godine. Igra glavne uloge u filumovima Kozara, Bitka na Neretvi, Veliki Transport, Obecana zemlja. Za ulogu u filmu "Tri" dobija Zlatnu arenu u Puli, a isto ga ocekuje i i za ulogu u filmu "Neprijatelji", 1967. godine. Tada najcenjenija nagrada za filmska i pozorisna ostvarenja, Zlatna arena koja dodeljivana na filmskom i pozorisnom festivalu u Puli, Velimiru Zivojinovicu je dospela u ruke jos mnogo puta i to za uloge u filmovima Skupljaci perja, Breza, Praznik, Majstor i margarita, Tragovi crne devojke. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Bio je inicijator i osnivac (neko vreme i predsednik) Udruzenja filmskih glumaca Srbije i direktor filmskog programa Slobodarskih svecanosti u Sopotu. Ako ga se starija publika seca po ulozi u kultnom filmu "U raljama zivota", mladja publika poznaje ga po filmu "Lepa sela lepo gore".

Nema konkretnih podataka o njegovom politickom angazmanu, osim da je clan SPS-a. Živojinović je predsednički kandidat Marijanovićevog krila SPS-a i njegov predizborni program je kako stoji na internet prezentaciji "realan, reformski i pravi odgovor na ekonomsku i društvenu krizu". 

Socijalisticka partija Srbije osnovana je jula 1990. godine. Osnivac i predsednik Socijalisticke partije Srbije je Slobodan Milosevic.
Dragan Radenović

Dragan  Radenovic je rodjen 12. aprila 1951. godine u Sarajevu. Poreklom je sa Kosova i Metohije, tacnije iz okoline Peci. Srbin, pravoslavne veroispovesti. Ozenjen je i otac dve cerke. Diplomirani pravnik, radio je u Sluzbi drzavne bezbednosti. Zavrsio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek vajarstvo, u Beogradu.

Tomislav Lalošević

Predsednicki kandidat grupe gradjana Tomislav Lalosevic predstavio je 10. septembra svoj program i najavio pocetak kampanje pod sloganom "Da ne izneverimo pretke i ne izdamo potomke".

Nebojša Pavković

General-pukovnik i bivsi nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, Nebojsa Pavkovic, rodjen je 10. aprila 1946. u Senjskom Rudniku kod Cuprije. Zavrsio je Uciteljsku skolu 1966. godine u Aleksincu. Visoke vojne skole zavrsio je u Beogradu i to Vojnu akademiju Kopnene vojske 1970. godine, Komandno -stabnu akademiju Kopnene vojske 1982. i Komandno-stabnu skolu operative 1988. godine.

Branislav Ivković

Branislav Ivkovic je rodjen 1952. godine u Bijeljini u Republici Srpskoj. Diplomirao je, magistirao i doktorirao na Gradjevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao inzenjer u GP "Napred", a zatim je presao na Gradjevinski fakultet Univerziteta u Beogradu gde je bio prodekan i gde i sada predaje. Autor je vise udzbenika i naucnih radova iz oblasti gradjevinarstva. Govori engleski jezik. Ozenjen je i ima cetvoro dece.

Vuk Obradović

Vuk Obradovic rodjen 11. aprila 1947. godine u selu Kondzelj (Toplica) u Srbiji.  Zavrsio je gimnaziju u Prokuplju, Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno-politicku skolu i Komandno-stabnu skolu operative. Bio najbolji student sa prosekom 10 i najmladji doktor vojno politickih nauka u Jugoslovenskoj armiji, najmladji general i cetiri puta je vanredno unapredjen. Doktor je vojno-politickih nauka, a doktorirao na problemu nacionalizma (sovinizma) u jugoslovenskom drustvu.

Vuk Drašković

Vuk Draskovic, lider Srpskog pokreta obnove, rodjen je u Banatu, u Srbiji 1946. godine. Diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu 1968. godine. Po diplomiranju je radio kao novinar u agenciji Tanjug. Novinarstvo je napustio 1981.godine i posvetio se knjizevnosti. U prvoj stavci njegovo programa stoji da ukoliko Draskovic postane predsednik "Ima da se zna sta ko mora da radi, a sta ne sme niko".

Vojislav Koštunica

Vojislav Kostunica je rodjen 1944. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1966, gde je magistrirao 1970. i doktorirao 1974. Za asistenta na Pravnom fakultetu u Beogradu izabran je 1970. godine a cetiri godine kasnije, u vreme politickih progona na Univerzitetu, morao je da napusti fakultet. Znatno kasnije, 1989. godine, odbio je ponudu da se kao profesor vrati na fakultet sa koga je pod prinudom otisao.

Borislav Pelević

Predsednik Stranke srpskog jedinstva, poslanik u Skupstini Srbije i sef poslanickog kluba SSJ, Borislav Pelevic rodjen je 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peci (Kosovo). Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac. U njegovoj biografiji postoji i kategorija ratnih aktivnosti.

Miroljub Labus

Miroljub Labus je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i trenutni potpredsednik Savezne vlade. Od 1966. do 1972. godine bio je clan Saveza Komunista Jugoslavije, kada podnosi ostavku na clanstvo zbog neslaganja s progonom profesora Mihajla Djurica. U Demokratskoj stranci je od 1990. do 2002. godine, a poslednjih pet je i Grupi 17. Od 1999. godine do 2002. godine clan je i nevladine organizacije G17 Plus.