Izvor: B92

Pojana Brašov je najpoznatije skijalište u susednoj Rumuniji, a turisti iz cele Evrope već tri decenije odlaze u ovo odmaralište.

Nekada je važila kao jeftina i povoljna destinacija za početnike, cene su prilično porasle poslednjih nekoliko godina Pojana se transformisala u relativno skupo mesto za skijanje, sa gužvama u redu za žičaru, ne baš previše snega i sa prepunim stazama.

Ove godine, pak, bilo je dosta investicija u skijašku infrastrukturu, pa će izgleda stvari ići na bolje. Otvorene su nove staze, a stare su produžene, dok su dve nove žičare pomogle da se smanje redovi i olakša zagušenje na padinama.

Takođe, investirano je u opremu za pravljenje veštačkog snega mašine za održavanje staza i oblikovanje staza.

U Pojanu Brašov redvno dolaze Italijani, Francuzi, Nemci, Švajcarci i drugi. Nalazi se na oko 1 200 metara nadmorske visine u blizini Brašova. Prevoz autobusima od koji je udaljen 12 kilometara Brašova je redovan.

Takođe, u kompleksu postoje minibusevi koji turiste redovno voze od hotela do ski staza odkale mogu da pešače ili žičarom idu do vrhova Kristianu Mare ili Postavaru.

Pojana Brašov je okružena sa četiri planine: Postavaru (1799 m). Piatra Krailui (2, 238 m), Bucegi (2, 505 m) i Pjatra Mare (1848m).

Sezona skijanja 2011/2012

Foto: cod_gabriel/Flickr

U sezoni 2011/2012 na raspolaganju će skijaši imati 23 kilometara staza, dovoljno za dan ili dva novih iskustava.

Pošto nijedna od staza nije posebno teška (jedina koja važi za “opasnu” Lupului neće biti problem iole pristojnom skijašu) neke su vrlo strme, i s obzirom na to da se sneg nekada potpuno zaledi, skijanje ovde može nekad priličan izazov.

Početnicima se ipak nude najbolje mogućnosti u Pojani, sa velikim nagibima, dugačkom stazom od vrha hotela do samog podnožja i sa odličnim ski školama. Trebalo bi da se čuvate snoubordera, jer mnogi od njih ne znaju baš tačno šta rade ali ipak izbegavaju obuku.

Iako su borderi problem su svim svetskim skijalištima, uske kosine na Pojani (koje su skoro sve okružene drvećem) čine snoubordere duplo opasnijim.

Ukoliko želite najbolje od Pojane najbolje je da izbegavate vikende, najbolje je skijanje tokom nedelje, naročito nakon što padne svež snega nema previše skijaša. Slobodno može da se kaže da je vikendom pakao.

Piatra Craiulu, susedna planina, Foto: Amorhipsman/Wikimedia Commons

Najbolje je da skije iznajmite u Klubu Rosignol (Club Rossignol).

Cena je od 50 leja pa naviše, ali zavisi od dana kada ih iznamljujete, i naravno od kvaliteta i starosti opreme. Takođe, ispod ulaza u žičaru postoji još jedna prodavnica sa ski opremom.

Propusnica za vožnju žičarom za ceo kompleks košta oko 35 evra po danu.

Iako su još uvek relativno skupe, nove žičare pružaju bolju uslugu nego što je to bilo u prošlosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.