Izvor: Tanjug

Iz Nju Delhija u Vrnjačku Banju stigla je grupa učenika privatnog koledža iz Indije, a reč je o drugoj grupi u poslednjih mesec dana, a plan je da u Banju stignu još dve grupe od po četrdesetak osoba. Inače, već sledeće letnje sezone, u Vrnjačku Banju će doći preko 1.000 gostiju iz Indije.

Grupa tinejdžera, sa pratiocima, iz daleke Indije stigla je na Balkan, u Srbiju, iz Nju Delihija, preko Abu Dabija i Beograda, krajnja destinacija im je bila Vrnjačka Banja. I dok će odrasli uživati u čarima mineralnih izvora, spa centara i parkova, mlađi gosti biće na sportskim terenima trenirajući izabrani sport.

Jaš Pradan iz Nju Delhija, kaže za Tanjug da mu je Srbija lepa, iako pre toga nikada nije ni čuo za našu zemlju.

"U Banji smo već nekoliko dana, i treniramo. Upoznajemo nove ljude, Srbe, i to je za nas divno iskustvo, kao životni trening. Puno toga lepog doživljamo u Srbiji", rekao je Pradan.

Prema rečima Jelene Dutine iz organizacije koja se bavi povezivanjem turista iz Indije i Vrnjačke Banje, cilj je da se deca na kampovima tokom leta bave sportom i da vide zašto je Srbija tako uspešna sportska nacija.

"Došli su Srbiju kako bi se bavili raznim sportovima, kao što su tenis, fudbal i košarka. Podeljeni su po grupama i imaju sjajne uslove za trening. U saradnji sa ministarstvom sporta i opštinom Vrnjačka Banja napravljen je program, po kojem deca koja su uzrasta od 12 do 18 godina, treniraju dva puta dnevno", rekla je Dutina.

Ali, ono što će biti veoma bitno iskustvo za hotelijere, a posebno kuvare u Vrnjačkoj Banji, jeste hrana za Indijce. Tamara Radosavljević iz Solarisa kaže za Tanjug da ima puno vegetarijanaca.

"Režim ishrane je potpuno drugačiji od našeg i to je veliki izazov za nas. Mislili smo da će biti problema ali smo se izborili. Ima dosta vegetarijanaca koji ne jedu mlečne proizvode. Imamo i par njih koji recimo uopšte ne jedu luk, jer smatraju da se vadi prinudnim putem", kaže Radosavljević.

Dušan Radović, direktor Sportskog centra u Vrnjačkoj Banji, rekao nam je da su lokalna samouprava i ministarstvo sporta u februaru stupili u kontakt sa organizacijom iz Indije koja je zadužena za grupe koje su u Vrnjačkoj Banji.

"Treba napomenuti da je ovo prva poseta Indijaca od ukidanja viznog režima. U julu nas očekuje još 40 srednjoškolaca i ovo je inicijalna kapisla za dugododišnje projekte. Već sledeće godine očekujemo u Banji oko 1.000 Indijaca", napomenuo je Radović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.