Izvor: B92

Ukrajina danas slavi 26 godina nezavisnosti, a mi vam tim povodom predstavljamo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj zemlji.

1. Ukrajina je izuzetno velika

Ako se izuzme Rusija, Ukrajina sa svojom površinom od 603.628 kvadratnih kilometara predstavlja najveću zemlju na evropskom kontinentu. Prati je Francuska, sa 551.695 kvradratnih kilometara.

2. Ima sedam čudesa

Nacionalni rezervat istorije i arhitekture Kamjanec, Kijevsko-pečerska lavra, Hotinska tvrđava, Park Sofijivka, Sofijski sabor, Hersones Tavrijski i Nacionalni park - ostrvo Hortica nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine.

3. Ukrajinci obožavaju da piju

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Ukrajinci se nalaze na šestom mestu liste nacija koje konzumiraju najviše alkohola. "Pijanije" su Belorusija, Moldavija, Litvanija, Rusija i Rumunija. Ipak, Ukrajinci ne piju samo votku - tu je i nacionalno piće horilka. Ova reč u prevodu znači 'goruća voda', a ime je dobila po čili papričicama kojima je obično začinjena.

4. Ukrajinci obožavaju i brzu hranu

Mekdonaldsov restoran, koji se nalazi pored glavne železničke stanice u Kijevu, treći je najposećeniji u svetu.

5. Najniža metro-stanica...

Arsenalna, stanica na kijevskoj Svjatošinsko-Brovarskoj metro liniji, najniža je na svetu - nalazi se na 105,5 metara ispod zemljine površine.

6. ...i najšira ulica

Kreščatik, glavna ulica u Kijevu iz vremena SSSR, smatra se najširom kratkom ulicom u svetu. Dugačka samo 1,2 kilometra, ulica koja je uništena u Drugom svetskom ratu, danas je ključna tačka prestonice.

7. Dom je brojnih "gradova duhova"...

U zoni Černobilja, mesta jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u istoriji, nalaze se brojni napušteni gradovi, među kojima je najpoznatiji Pripjat. Ova oblast je izuzetno popularna među znatiželjnim turistima, koji ne mare za radijaciju. Danas je moguće obići elektranu u okviru specijalne ture, na koju avanturisti pristaju na sopstveni rizik.

8. ...kao i gasne lampe

Smatra se da su gasne lampe nastale upravo u Lavovu. Navodno ih je izumeo lokalni farmaceut, u kafeu zvanom "Kod zlatne zvezde". U čast ovom izumu, u istoj zgradi otvoren je kafić "Gasna lampa".

9. Prepoznajete li ovaj prizor?

Reč je o Tunelu ljubavi, koji se nalazi u blizini grada Klevena. Pruga je namenjena privatnom vozu koji prevozi drva do lokalne fabrike.

10. U Ukrajini je sagrađen jedan od najmoćnijih aviona na svetu

Kijev je dom najvećeg aviona na svetu, zvanog antonov An-225 Mrija. Reč je o letelici najvećeg raspona krila - tačnije 88,4 metara, koji teži 640.000kg. Do danas je proizveden samo jedan.

11. Ova zemlja takođe ima ogromnu vojsku

Ukrajina, koja je posle raspada Sovjetskog saveza nasledila ogroman arsenal nuklearnog oružja, ima drugu najjaču vojsku u Evropi posle Rusije.

12. U Ukrajini možete da skijate...

Možda nisu francuski Alpi, ali je svakako reč o najmanje četiri ili pet uglednih skijališta, uključujući Bukovel u Karpatima, sa 55 kilometara staze i 15 žičara.

13. ...a ima i predivnu obalu

Obala Crnog mora, koje nema plimu i oseku, izuzetno je popularna među turistima.

#gm🌍 ✨

A post shared by ALISHA🎀 (@alina.orluyk) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.