Izvor: B92

Odmor proveden na kruzeru svakako je iskustvo za ceo život, a znatiželju putnika može da probudi detalj uočljiv odmah po stupanju na brod. Mnogi putnici već pri prvom uklasku u lift primete jedna nedostatak.

Među dugmićima liftova koji vode na različite palube, veoma često nema broja 13. Graditelji velikih prekookeanskih putničkih brodova, prilikom gradnje obično preskaču 13. palubu, pa sa tako na krovu 12. palube nalazi 14.

Traženje razloga ove čudne pojave stvorilo je brojne teorije zavere. Neki tvrde da je u pitanju stara mornarska tradicija, drugi da se radi o običnom sujeverju, odnosno strahu od broja 13 - triskaidekafobiji.

Jedna teorija tvrdi da je ona nastala kada je u petak 13. oktobra 1307. godine francuski kralj Filip IV Lepi naredio hvatanje i mučenje Vitezova Templara. Druga da je 12 kroz istoriju smatran brojem "potpunisti" (12 meseci u godini, 12 znakova horoskopa, itd), pa je sledeći broj 13, zbog toga, viđen kao nešto što se ne uklapa. Postoji još različitih tumačanja.

GettyImages

Čak su i mnogi hoteli usvojili praksu da nemaju 13 sprat i sobu broj 13. Pre nego sujeverje ili istorijske legende, razlog nepostojanja 13. palube ili 13. sprata može biti poslovne odnosno finansijske prirode.

Direktor kompanije "Cruise Lines International Association" Endi Harmer kaže da je 13 broj koji se u nekim kulturama tumači kao nesrećan.

"Kao i hoteli širom sveta, koji nemaju 13. sprat ili sobu broj 13, i mi na kruzerima 'peskačemo' 13. palubu", kaže on, dodajući da mnogi među punticima mogu biti triskaidekafobi.

Takvi ljudi će, kao potecijalne mušterije, mnogo manje biti u prilici da dobiju sobu ili sprat sa neželjenim bojem, kao i da borave na 13. palubi kruzera.

Velike brodske ture nisu jeftin vid turizma, pa je zato potrebno zadržati svakog putnika.

Thinkstock

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.