Izvor: punkufer.hr

Sudeći po pričama turističkih radnika, neke je goste jednostavno nemoguće zadovoljiti.

Australijski portal News.com.au nedavno je preneo priče radnika turističkih agencija koji su se u toku svoje karijere susretali s preteranim zahtevima i prigovorima gostiju.

To da je "gost uvek u pravu“ nekad jednostavno ne važi. Šta reći turisti koji se žali nato što ribe plivaju u plićaku i kako objasniti gostu na putovanju u Indiji, koji želi upoznati autentičnu kuhinju, da je kari sastavni deo indijske svakodnevice i da je suludo žaliti se na njegovo postojanje?

Jedna gospođa požalila se da bi sunčanje u toplesu trebalo da bude zabranjeno jer njen muž ceo dan gleda druge žene, a ista osoba je napisala da je "zastrašujuće koliko na plaži ima debelih ljudi".

Navedene priče objavljene su na Tviteru na stranici "Holiday Complaints", a u nastavku prenosimo neke od najbesmislenijih i najneobičnijih žalbi.

"Otišli smo u meksički restoran u Rimu, a konobar je bio Italijan. Rekli ste da je Italija najbolje mesto na kojem može da se proba autentična hrana.“

"Posetili smo Barselonu u januaru i nije bilo pretoplo."

"Zašto niko ne govori engleski? Otišli smo u Španiju i niko nije razumeo engleski. Nema šanse da ponovo idemo tamo.“

"More u Meksičkom zalivu je preslano. Niko mi nije rekao da je slano, bilo je užasno.“

"Rekli ste da se grad nalazi u blizini vulkana. Otišli smo do njega i nije bilo lave, mislim da je ipak reč o običnoj planini.“

"Životinje u zoološkom izgledaju tužno, pa su se moja deca zbog toga rasplakala. Zar radnici ne mogu da ih istreniraju da se smeju?“

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.