Izvor: punkufer.hr

U jugozapadnoj Australiji krije se šuma s hiljadu tornjeva od krečnjaka, u kojoj vlada zaglušujuća tišina. S obzirom na to da nema vegetacije, životinja ni ljudi, pustinja Pinakls je savršena lokacija za snimanje naučno-fantastičnih filmova.

Hiljadama godina stubovi su se skrivali pod peskom. Nalaze se na dva sata vožnje od grada Servantesa, a malobrojni posetioci dolaze u terenskim vozilima čvrstih guma. Nazubljene stene uzdižu se do 15 metara u visinu, na prostoru od 4 kvadratna kilometra.

Neke su veličine mobilnih telefona, a druge velike kao kuća. Neravne površine liče na pčelinje saće, a razlikuju se po obliku i boji koja varira od zlatne do sive. Kameni tornjevi stari su oko 25.000 godina, ali s obzirom na to da ih Aboridžini nisu spominjali, smatra se da su iz peska izronili tek nedavno.

Prilepci i školjke iz toplih mora pretvorili su se u krečnjački pesak, a snagom talasa i vetra nastale su dine koje je zahvaljujući vlažnim zimama prekrio biljni pokrivač. Mreža korena, istrunule vegetacije i kisele kiše koje su delimično rastopile pesak, bili su najvažniji faktori za nastanak pustinje tornjeva. Linije na stubovima pokazuju slojevitost peska koja je nastajala vekovima.

Foto: Thinkstock

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.