Izvor: B92

Grac nije samo mesto za šoping, već grad u kojem se može štošta videti. Ako posetite Šlosberg - predvni stari grad, ili Kunsthaus, nećete pogrešiti. Pre nego što posetite kulturno središte austrijske pokrajine Štajerske, upoznajte ga malo bliže kroz sledeće činjenice.

1. Ime dolazi od slovenske reči "gradec", što znači “gradić na brdu”.

2. Nakon Beča, Graz je drugi najveći austrijski grad, s oko 280.000 stanovnika

3. Kroz istoriju, grad je bio važan centar za Slovence, a naročito do 1919. i otvaranja Univerziteta u Ljubljani.

4. U 14. veku, Grac se nazivao i gradom Habzburgovaca, koji su stolovali u dvorcu Šlosberg i odatle vladali ogromnom zemljom.

5. Na Univerzitetu u Gracu studira više od 30.000 studenata, tako da grad može da se nazove i studentskim.

6. Svakako posetite Murinzel tj ostrvo na Muri. Reč je o čeličnoj konstrukciji sagrađenoj kad je grad bio evropska prestolnica kulture, a danas služi kao kafić.

7. U Gracu je rođen i slavni glumac Arnold Švarceneger. Čak je i stadion, na kojem igraju fudbalski klubovi GAK i Šturm, nosio njegovo ime, ali je 2005. preimenovan nakon što Švarceneger kao guverner Kalifornije nije hteo da zaustavi izvršenje smrtne kazne.

8. Grad ima i mračnu stranu. Nakon aneksije Austrije, malo pred početak Drugog svetskog rata, građani su oduševljeno dočekali Hitlera koji je došao da poseti Grac.

9. Mesta koja svakako treba obići su Rathaus (Većnica), Hauptplac (glavni trg), Domkirhe (Katedrala), Kunsthaus (Muzej moderne umetnosti)…

10. Grac je najbolje posetiti u vreme Božića, kao i sve drugo u Austriji. Ali, nećete biti razočarani ni ako se tamo zaputite u neko drugo doba.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.