Izvor: B92

Turistički magazin Konde Nast Traveler i ove godine objavio je listu najboljih gradova sveta, sastavljenu prema ocenama više od 128.000 čitalaca. Pogledajte koje su se prestonice našle na samom vrhu liste...

15. Tokio, Japan

Foto: Thinkstock

U prestonici Japana prepliću se tradicionalni i savremeni elementi. Označena je kao jedna od najboljih modnih prestonica sveta, a dom je Meiđi svetilišta, kao i Carske palate.

14. Barselona, Španija

Foto: Thinkstock

Jedinstvena arhitektura i izvrsna kuhinja donele su prestonici Katalonije 14. poziciju na listi. Nijedan turista ne propušta da poseti Gaudijeva dela poput Sagrada familije i parka Guelj, a nakon dobre šetnje prijaće vam paelja i tapas. Za noćni provod najbolja je sangrija.

13. Venecija, Italija

Foto: Thinkstock

Pojedini stanovnici Venecije voze automobile, drugi upravljaju čamcima i gondolama. Ovaj grad, doduše, ponekad nastrada od poplava, ali restoran na vodi i dobar šoping privlače brojne turiste širom sveta.

12. Salcburg, Austrija

Foto: Thinkstock

Zbog čuvenog kompozitora Mocarta koji je rođen ovde, Salcburg često se nađe na turističkoj mapi. Ovaj grad takođe je dom najveće pivare u Austriji - Bräustübl zu Mülln, a može se pohvalti i brojnim muzejima, palatama i restoranima.

11. Jerusalim, Izrael

Foto: Thinkstock

Kao jedan od najsvetijih gradova u istoriji čovečanstva, Jerusalim privlači hrišćane, jevreje i muslimane širom sveta.

10. London, Engleska

Foto: Thinkstock

London je svakako mnogo više od pabova, crvenih govornica i dabl deker autobusa – njegovi muzeji i parkovi ubrajaju se među najbolje na svetu.

9. Kjoto, Japan

Foto: Moyan Brenn / Flickr.com

U Kjotu se nalazi 1.600 budističkih hramova, 400 šinto svetilišta i oko 100 restorana koji poseduju bar jednu Mišelinovu zvezdicu. U pitanju je jedan od najočuvanijih gradova Japana, na čijim ulicama možete videti ljupke gejše.

8. Briž, Belgija

Foto: faungg's photos / Flickr.com

  1. Poznat po ulicama od kaldrme, kanalima, i očuvanom Starom gradu, Briž predstavlja srednjovekovnu bajku koja se nekako obrela u realnom svetu . Njegova luka predstavlja ključnu tačku evropske trgovinske razmene.

7. Prag, Češka

Foto: Thinkstock

Od Astronomskog sata i Starogradskog trga do barova uvučenih u podrume, Prag je savršen grad za istraživanje. Najbolje fotografije grada načinićete na brdu Petrin.

6. Rim, Italija

Foto: Thinkstock

U Rimu se nalazi najveća katedrala na svetu, Bazilika Svetog Petra. Osim što bi obavezno trebalo da posetite Koloseum, fontanu di Trevi i Sikstinsku kapelu, ne propustite priliku ni da uživate u ukusnim, sveže pripremljenim obrocima i kvalitetnom domaćem vinu.

5. Pariz, Francuska

Foto: Thinkstock

Kao jedna od najvećih prestonica mode, umetnosti i gastronomije, Pariz se sasvim zasluženo našao na petom mestu. Turiste privlače i brojni kafei, luksuzni butici i neke od najpoznatijih znamenitosti na svetu.

4. Sidnej, Australija

Foto: Thinkstock

Prestonica Novog Južnog Velsa najpoznatija je po čuvenoj zgradi Opere. Kao priobalni grad, Sidnej se može pohvaliti prelepim pešćanim plažama, na kojima građani i turisti rado surfuju.

3. Beč, Austrija

Najistaknutiji građani muzičke prestonice Evrope bili su Mocart, Betoven i Sigmund Frojd. Popijte espreso u jednom od najpoznatijih kafea ili uživajte u jednoj od najpoznatijih poslastica na svetu – saher torti.

2. Budimpešta, Mađarska

Foto: Thinkstock

Prestonica Mađarske poznata je po brojnim banjama, a kulturu korišćenja termalnih kupki neguje još od 16. i 17. veka. Sečenjijev lančani most koji spaja Budim i Peštu (istočni i zapadni deo Budimpešte) pruža jedan od najlepših pogleda na svetu.

1. Firenca, Italija

Foto: Thinkstock

Firencu od svih gradova najviše izdvaja njena umetnička scena. Lokalnom stanovništvu i brojnim turistima naročito zadovoljstvo predstavlja poseta raznim galerijama, muzejima i crkvama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.