Izvor: V. KADIÆ

Autor: {"id":304957,"id_news":1023445,"name":"","surname":"V. KADI\u00c6"}

Kanjon Nevidio kod Šavnika - mesto koje su sami posmatrali. Snaga stena i penušavi bukovi - slike koje ostaju zauvek u sećanju, pišu Večernje novosti.

Prirodni dragulj kanjon Nevidio kod Šavnika, dug 1.700 metara, postao je prava atrakcija za avanturiste. Armiju osvajača koji hrle ka ovoj divljini spremno dočekuje društvo ekstremnih sportova "Nevidio", čiji članovi ih vode kroz nepristupačne i divlje predele. Prolaz traje između tri i četiri sata, nekada i duže, dok je cena uživanja po osobi stotinu evra i plaća se na kraju pohoda, ako ste zadovoljni uslugom vodiča i opremom za pohod na kanjon. U ovu cenu uračunati su taksa i osiguranje.

- Kanjon se većim delom nalazi u večitoj senci, a zbog okomitih stena sunčevi zraci ne mogu da dopru do njegovog dna - kaže Miško Kosić, jedan od vodiča. - Pojedinim delovima kanjona može da se prođe samo uz pomoć alpinističke opreme. Iako prolaz kroz kanjon ne zahteva posebnu fizičku spremnost, on se ne preporučuje bez obučenih vodiča i adekvatne opreme.

Kanjon je deo Male Komarnice, reke koja izvire u podnožju južnog dela Durmitora u Dobrom Dolu.

- Ponirući ona prolazi između Boljskih greda i Lojanika, da bi se ponovo pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalna reka - naglašava Kosić. - Okolina ulaza je jedna od najlepših u durmitorskom kraju. Tu je i selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica, koji sa 70 metara visoke stene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu. Na samom kraju doline na nadmorskoj visini od 935 metara počinje kanjon Nevidio. To ime s pravom nosi, jer se Komarnica gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku nevidljiva.

Prema rečima našeg sagovornika, učesnici kanjoninga moraju da ispunjavaju određene uslove - da budu punoletni, dok deca mogu samo uz prisustvo roditelja da pođu u avanturu, da su zdravi i da umeju da plivaju.

  • Dešavalo nam se da kroz Nevidio prođu i turisti stariji od 65 godina - kaže Kosić. - Povrede su svedene na minimum i uglavnom se mogu izbeći ukoliko se poštuju saveti vodiča, koji poznaju sve tajne kanjona. Danas kanjon Nevidio ima svoje mesto u prospektima kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljive lepote tesnaca, kaskada i penušavih bukova koje čuva kanjon dovoljan su razlog da se poseti ovaj dragulj Crne Gore.


POTREBNA OPREMA

  • Kada se kreće u avanturu, okupljanje je u selu Pošćenje. Gostima su za prvo opuštanje omogućeni u restoranu kafa ili čaj, doručak - priganice, domaća pita, jaja, sendviči, domaće kiselo mleko. Obavezna oprema su patike za kanjoning, pojas, kaciga, neoprensko odelo i čarape. Na putu kroz Nevidio prave se jedna do dve pauze. Trajanje prolaska kroz kanjon zavisi od sastava i brojnosti grupe.

    Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.