Izvor: B92

Kako u šumi naći vodu, napraviti šator od granja, kako izgleda samohotka iznutra, stari hitovi i nove pesme ruskih bendova do kasno u noć. Sve to može se naći na jednom mestu – ruskom festivalu Našestvije, u prevodu Najezda, koji je ove godine proslavio 15 godišnjicu.

Ministarstvo odbrane je glavni partner festivala koji okupi i do 150 hiljada posetilaca, i na kome svira više od 100 bendova.

Na dvesta hektara pod ruskim gradom Tverom mesta ima i za vojsku i za rokenrol, posebno ako muzičarima to ne smeta. A većina ruskih muzičara se na takvu kombinaciju festivala i izložbe vojne tehnike saglasila.

„I u Kronšatu ima vojnih brodova, i uopšte ima vojske mnogo. Ja se vojske ne bojim, što bih,“ rekao je lider grupe “Lenjingrad”, Sergej Šnurov.

SYNC: Dijana Arbenjina, lider grupe „Noćni snajperi“

„Nema ovde tenkova. A vojna tehnika koja je ovde je prilično daleko. Ja sam prošle godine išla tamo i videla da je akcenat stavljen na decu i kako preživeti u teškim uslovima i to nema nikave veze sa militarizmom. Grupa noćni snajperi u svom imenu ima više militantnosti nego ti takozvani tenkovi. Hajde da ne natežemo temu i ne pretvaramo festival Našestvije u reklamu vojske Rusije – koje ovde prosto nema,” izjavila je Dijana Arbenjina, lider grupe “Noćni snajperi”.

Vojska zaista organizuje kurs preživljavanja – kako uhvatiti manju duvljač, napraviti sklonište, dobiti u šumi vodu, sakriti se. Poligon je odmah iza izložbe oklopnih vozila. Organizatori tvrde da je to ono što posetioce imteresuje a takođe i da je ruski rok i sam po sebi specifičan te da nema govora o sukobu ideja.

SYNC: Aleksandar Školjnik, direktor „Multimedija holdinag“, organizoator Našestvija

„Ima prostor da se igra fudbal, da se odmara, a može čovek i u tenk da uđe... Ruski rok je drugačiji od zapadnog roka. Nema u njemu bunta već dvadeset godina, rok već dvadeset godina nije protiv ničega, sistema kako ste kazali, ili bilo čega to su uglavnom pesme o ljubavi ,“ rekao je Aleksandar Školjnik, direktor „Multimedija holdinag“ i organizator Našestvija.

S jedne strane su šatori gde posetioci dan provode slušajući muziku, pijući pivo družeći se. S druge strane su tenkovi. I tako drugu godinu zaredom. Ovo je ruski rok festival festival ruske muzike.

Međutim, ove se godine podigla velika prašina jer se jedan od ruskih rokera ipak javno pobunio- Andjer Makarejevič lider kultnog benda Vremenska mašina odbio je da svira kako je rekao sa tenkovima u pozdadini. Poznat kao oštri kritičar aneksije Krima i uloge Rusije u konfliktu u Ukrajini i učesnik marševa mira.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.