Izvor: B92

Proteklih godina u većini gradova širom Srbije doček Nove godine tradicionalno se organizovao na gradskim trgovima, međutim ove godine slavlja će u nekima od njih izostati zbog finansijske situacije.

Foto: ∙tlc∙ / Flickr.com

Za novogodišnju noć, građani koji se odluče da budu na dočeku u Beogradu, moći će da uživaju u nastupima muzičara na tri bine - rok, pop i folk i di džej bini.

Nastupi na sve tri bine počeće u 20 sati, i trajaće do tri sata ujutru. Očekuje se oko 100.000 domaćih i stranih turista, kao i zarada od oko 15 miliona evra.

Grad Novi Sad ove godine, deseti put zaredom, organizuje doček Nove godine, na dve bine - na Trgu slobode ispred Gradske kuće i maloj u Ulici Laze Telečkog. Podržavajući mere štednje grad je odlučio da se iz budžeta ne finansira doček Nove godine, a sredstva koja su bila planirana za tu namenu, oko 19 miliona dinara, naknadno će biti raspoređena u druge svrhe, rečeno je u Gradskoj upravi.

Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada, očekuje se veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, a gradska uprava pozvala je sve Novosađane i ljude iz okruženja da se pridruže zajedničkom dočeku 2015. godine u Novom Sadu.

Na dočeku Nove godine na centralnom gradskom trgu Subotičani će tačno u ponoć moći da gledaju novogodišnji vatromet, a u Novu godinu, po tradiciji će ući uz taktove valcera "Na lepom plavom Dunavu".

Organizacija dočeka koštaće nepunih milion dinara i ti troškovi, prema rečima nadležnih iz gradske uprave, spadaju među najmanje od svih gradova u Vojvodini.

Pribojce koji budu odlučili da Novu, 2015. godinu dočekaju na gradskom trgu zabavljaće tamošnji bendovi i trubači, a u ponoć će biti priređen vatromet, odlučila je gradska vlast. I pored teške ekonomske situacije rukovodstvo Priboja odlučilo je da ne prekida tradiciju organizovanog dočeka Nove godine na trgu, koji će se održati i ove godine u organizaciji lokalne samouprave i Turističke organizacije Priboj.

Piroćance će osim muzičkog programa na gradskom trgu čekati kuvano vino i čaj, uz vatromet u ponoć. Za muzički program i vatromet u ponoć, Čačak je izdvojio 1,3 miliona dinara.

Užičani će ovu Novu godinu dočekati nešto skromnije nego prethodnih godina, a za slavlje na trgu izdvojeno je oko 500 hiljada dinara.

Skupština grada Jagodine oraganizovaće doček Nove 2015. godine na gradskom trgu, kod fontane. Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma obećao je besplatno piće i "posluženje", a pošto troškove dočeka snose sponzori, "ni jedan dinar neće biti iz budžeta". U prvim minutima nove godine biće upriličen i vatromet.

Skupština opštine Ćuprija, takođe organizuje doček na trgu, a prisutni će biti posluženi čajem, kuvanom rakijom i vinom. Posle ponoći biće upriličen vatromet.

Međutim, u Nišu na centralnom gradskom trgu proslave Nove godine neće biti, a razlog je, nedostatak para u gradskoj kasi. Ove godine nije bilo dodatnih ulaganja ni u dekorisanje grada, već je grad okićen već upotrebljenim ukrasima sa nekim malim dodacima.

I u Kragujevcu, kao ni prošle godine, neće biti organizovanog dočeka Nove godine na trgu, a razlozi su ekonomska kriza i mere štednje. Ipak, u ponoć će, tradicinalno, biti priređen vatromet sa krova Gradske uprave.

Zbog stradanja u poplavama i ogromih šteta koje su pretrpele, neće biti dočeka u Paraćinu i Svilajncu. Rekovac, takođe neće organizovati doček na trgu, ali se razmišlja da organizuje doček Srpske nove godine, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Predrag Đorđević.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.