Izvor: Huffington Post

Autor: {"id":237579,"id_news":847052,"name":"","surname":"Huffington Post"}

„Drakulin zamak“ je ponuđen na prodaju ali uz njega ne dobijate i samog Drakulu, tačnije, istorijsku osnovu za njegov lik, pošto on nikada nije živeo u njemu.

„Ukoliko neko da razumnu ponudu, pogledaćemo ko je u pitanju i šta nude i ozbiljno ćemo se pozabaviti tom idejom“, izjavio je Mark Mejer čija firma će biti zadužena za svaku potencijalnu prodaju Branovog zamka, ime po kom je je zdanje zapravo poznato.

Konstrukcija zamka je započeta 1377. godine i završen je 1388. godine sudeći po podacima koji se nalaze na zvaničnoj internet stranici sajta.

Njegov nadimak dolazi iz činjenice da je izgled zamka identičan opisu zdanja koje je zamislio Bram Stoker u svom romanu „Drakula“. Iako Stoker nikada nije posetio ovaj zamak, veruje se da je čitao o njemu i iskoristio ga u svmo romanu.

Sam lik, ili barem njegovo ime, bazirano je na Vladu Cepešu. I dok on nikada nije živeo u ovom zamku, pojedini dokumenti upućuju na to da je tamo proveo 2 meseca u zatočeništvu.

Međutim, ukoliko želite da ovaj zamak stavite u svoju imovinsku kartu, moraćete da izdvojite 135 miliona dolara za vilu sa 57 soba.

Sa druge strane, zamak svake godine poseti 560.000 turista koji su spremni da plate ulaz i kupe brojne suvenire, tako da bi takva investicija zapravo mogla i da se isplati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.