Izvor: B92

U predelima neverovatne lepote i netaknute prirode kanjona Jerme i masiva Golemi stol održana je jedinstvena manifestacija "Lužnički megdan" na kojoj se u savladavanju kanjona, vožnji brdskih bicikala, penjanju uz užad i planinarenju takmičilo 18 avanturista i zaljubljenika u prirodu.

Staza na juče održanoj manifestaciji je bila izuzetno zahtevna, ali i sa predelima neverovatne lepote, slažu se svi takmičari.

Tako su takmičari savladavali najuži kanjon u Srbiji-Cedilka na reci Jermi, kanjon kod sela Iskrovci u koji ljudska noga do skora nikada nije kročila, da bi na kraju trke morali da se spuštaju niz impozantni masiv Golemog stola i da savladaju vertikalu od 100 metara.

Prvi tim je na cilj došao nakon nešto više od osam i po sati što je, po rečima Marka Nikolića iz beogradskog udruženja "Fristajler", koje je jedan od organizatora ovog dogadjaja, izvanredan rezultat.

"Trka je bila veoma uzbudljiva i bila je mala razlika izmedju timova. Timovi su krenuli iz sela Poganovo, pa preko Iskrovaca i vrha Sip, zatim Asenovog kalea i Kuse Vrane da bi na kraju preko Grebena i impozantog vrha Golemi stol, došli na cilj u selo Stol. To je šezdesetak kilometara bicikala, penjanja, užarije, kanjona", kazao je Tanjugu Nikolić i dodao da su dva tima odustala a da su četiri tročlane ekipe završile trku.

Prva je na cilj stigla ekipa koju čine Igor Vuković, Željko Ćorić i Nenad Mitrović. Mitrović kaže da je trka bila veoma naporna ali i prelepa.

"Trka je bila fenomenalna, dinamična i jako naporna. Bicikl je išao po blatu i baš je bilo naporno, veliko blato i velika uzbrdica. Lepši deo je bilo možda spuštanje niz uže", kazao je Mitrović.

U trci su učestvovale i dame, a jedna od njih, Ana Milosavljević kazala je Tanjugu da je trka bila fenomenalna.

"Mi nismo uspele sve delove da izvozimo kako je trebalo ali smo uživale u prirodi", kazala je Milosavljevićeva.

Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković kazao je da je trka protekla u najboljem radu, bez bilo kakvih problema.

"Svaki tim je imao penjača, odnosno visinca, koji je savladavao alpinističke prepreke kojih je bilo na nekoliko lokacija, narocito pred samim ciljem kada su se morali spuštati i savladati vertikalu od oko stotinu metara sa Golemog stola. Veoma smo zadovoljni trkom i naročito činjenicom da je sve proteklo u najboljem redu", kazao je Stamenković Tanjugu.

Organizatori ove manifestacije su Turistička organizacija Babušnice, Udruženje "Fristajler" iz Beograda uz pokroviteljstvo opštine Babušnica.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.