Izvor: A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":213108,"id_news":792014,"name":"","surname":"A. Krsmanovi\u00e6"}

Sneg još nije pošteno zabeleo planine, a srpski turisti već uveliko razmišljaju o letovanju!

Aranžmani za Grčku, očigledno, biće među najčešćim „poklonima“ koji će se naći ispod jelke u mnogim domovima u našoj zemlji, jer prodaja, kažu u turističkim agencijama, ide - odlično. Kriza, po tradiciji, ovde se najmanje oseća, jer mnogi hrle da do 1. januara uplate letovanje u Grčkoj. A, kako i ne bi, kada im agencije daju i do 40 odsto popusta!

- Iskustvo je našim turistima pokazalo da se najviše isplati uplatiti aranžman u ranom bukingu - kaže Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija JUTA. - Ko rano rani - dve sreće grabi, jer mogu da se dobiju odlični popusti, plaća se na rate i, pre svega, građani biraju gde i kada hoće da letuju. Oni koji kasnije uplate nemaju toliku mogućnost izbora, a oni koji čekaju „last minit“ letuju na mestima koja su preostala.

U agencijama su iznenađeni odzivom putnika. Prvi aranžmani za Grčku pojavili su se još početkom novembra, čak i pre sajma turizma u Solunu, kada se zakupljuje smeštaj za narednu godinu! Seničić kaže da je to bilo očekivano, jer srpski turoperateri odlično poznaju Grčku, pa ugovore sa hotelijerima i vlasnicima apartmana obnavljaju još u - avgustu.

- Mi smo glavni turisti na severu Grčke i, praktično, diktiramo uslove - kaže Seničić. - Sajam u Solunu odlično je mesto za nekog ko želi da počne da prodaje aranžmane za Grčku, dok naši vlasnici agencija još tokom sezone, dok su apartmani i hoteli puni turista, biraju smeštaj za naredno leto.

Prvi je aranžmane za Grčku ponudio „Kontiki“, a reč je o hotelima koji su ponudili odlične cene. Popust za uplatu u ranom bukingu je bio i do 40 odsto, a pored Halkidikija i Olimpske regije, dodali su i Tasos, Lefkadu i Jonsko more.

- Vrlo smo zadovoljni odzivom turista, jer najbolje prođu oni koji prvi uplate - kaže Slobodan Mićić iz „Kontikija“. - Takvi turisti do odlaska na letovanje isplate sve rate i odu opušteni na odmor. Oni se nikada ne žale, jer su prvi birali i uzeli najbolje.

Zašto su grčki hotelijeri dali takav popust - odgovor je jednostavan: sa unapred dobijenim novcem okrečiće, zameniće deo enterijera i obaviti potrebne popravke i ulepšavanje objekta. Kod rane uplate, dakle, svi su na dobitku, pa može da se dogodi da već krajem februara, na Sajmu turizma u Beogradu, mnogi ostanu bez odmora o kakavom su sanjali! Najviše se traže dobre destinacije i skupi hoteli, jer je tu ušteda najveća.

- Prodaja je počela iznenađujuće dobro, a najtraženija su ostrva Kefalonija i Zakintos - kaže Ljubiša Nešovanović iz „Robinsona“. - Trenutno većina uplaćuje samo smeštaj, jer „Er Srbija“ još nije potpisala ugovore za čarter-letove, pa će moći kasnije da se odluče da li žele da doplate avion ili autobus. U principu, „frst minit“ biraju oni koji su nekada ostali bez željenog smeštaja, a kada tome dodaju popust i rate, to urade i naredne godine. Mnogi koji su se lane nadali „last minitu“ ostali su bez letovanja, jer je sezona bila odlična i malo aranžmana je ponuđeno kao restlovi.

Smeštaj na Kefaloniji (10 dana po osobi) kreće se od 19 evra u maju do 249 evra u špicu sezone. Autobuski prevoz košta 80, a avionski će, najverovatnije, biti 135 evra. Deset dana u apartmanu na Krfu je od 19 do 230 evra, a za autobus je potrebno 60, odnosno za avion 125 evra. Ove cene treba umanjiti za 15 odsto.

Polupansion u hotelu može da se nađe od 16 evra po danu, ali najveća ušteda je u skupim hotelima. Smeštaj u luksuznom Porto Karasu, hotelu sa pet zvezdica, po osobi, košta od 58 do 101 evra, ali ko uplati do 31. decembra cenu treba da umanji za 40 odsto. U, takođe, luksuznom „Aleksandar palasu“ (pet zvezdica) porodična soba za celu porodicu sa uključenim polupansionom košta od 101 evro, a tome treba dodati i popust od 25 odsto za ranu uplatu i još sedam odsto ukoliko se kompletan aranžman isplati do kraja februara.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.