Izvor: B92

Daleko od gužve i nereda na ulicama Ankare i Istambula, u Turskoj se nesmetano odvija turistička sezona.

I ove godine, tamo je veliki broj naših turista. Jedna od omiljenih destinacija je Antalija, poznata po svojim dugim peščanim plažama i luksuznim hotelima. Zbog mora i sunca pohrlili su sa svih strana sveta.

Turisti kažu da je Turska mnogo više od toga. Od plaže do akva parkova, starog grada sa autentičnim bazarima i jedrenjacima nalik na one iz holivudskih filmova - Antalija je za mnoge idealna destinacija za odmor.

"Antalija je zbog plaže Lara neuporediva, a Turska zato što postoji mogućnost letovanja bez novčanika, a kad imate decu to je najbolja varijanta. Ne razmišljate ništa, a možete da im udovoljite u svakom momentu", kaže jedna naša sugrađanka.

Sa 11 miliona turista godišnje, Antalija je treća regija u svetu po broju onih koji se odluče da svoj odmor provedu ovde. Ključ uspeha, kažu domaćini, je kvalitetna usluga po pristupačnim cenama.

To je razlog zbog kojih se turisti koji jednom dođu – uglavnom u Tursku vraćaju.

"Opšte je poznato da je ekonomska kriza 2012. pogodila gotovo sve zemlje, međutim, Turska je dosta dobro prevazišla sve ekonomske izazove i zabeležila veći broj turista. Prihod od turizma bio je oko 30 milijardi dolara. Očekivanja su da ćemo ove godine imati veći broj turista nego prošle - u prvih pet meseci već beležimo rast prihoda u proseku za 10 odsto“, kaže Osman Ajk, predsednik Asocijacije hotelijera Turske.

I pored velikog broja hotela, u Antaliji se neprestano gradi, a novi hoteli niču iz sezone u sezonu. Radovi se obavljaju van sezone, od oktobra do maja, ne bi smetali turistima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.