Izvor: B92

Vreli duh španskog juga, lepršavost Andaluzije i istorijski putevi koji se tu ukrštaju ostavili su prelep trag na lice Sevilje koji nije promakao ni brojnim filmskim umetnicima.

Umetnik Kristofer Ruder, osnivač sajta “The Golden Compass”, predstavio je 1. decembra svoju novu seriju video zapisa inspirisanih Španijom. Ovoga puta u fokusu njegove kamere našla se španska lepotica Sevilja, a simboličan naziv serije glasi “Pedeset stepeni ili vrelije” (Fifty Degrees Or Hotter).

Prva od nekoliko najavljenih video – epizoda gledaocima dočarava Španski trg, srce Sevilje koje je već pola veka nepresušan izvor inspiracije za mnoge filmadžije.

Trg koji je istorija oblikovala do savršenstva poslužio je daleke 1962. godine kao scenografija za kultni film “Lorens od Arabije”. Upravo na tom mestu snimane su prve dve epizode "Ratova zvezda" (“Fantomska pretnja” i “Napad klonova”), a među poslednjim filmovima koji su poklekli pred lepotom Sevilje je i ovogodišnji hit “Diktator”.

Sevilja je četvrti po veličini grad u Španiji sa oko sedamsto hiljada stanovnika. Stari deo grada treći je po veličini u Evropi, odmah iza Venecije i Đenove, i obuhvata čak tri lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine.

Fifty Degrees Or Hotter (Seville, Spain) Webisode One from The Golden Compass on Vimeo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.