Izvor: B92

Grad Niš bi uskoro mogao da bude “ukrašen“ statuom posvećenom vili Naise koja bi bila postavljena usred Nišave.

Ideja je potekla iz Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin“, koji su za ideju da postave model statue, da bi prvo dočarali javnosti kako će statua zaista da izgleda.

Ovo udruženje je svoju ideju predstavilo načelnici Nišavskog upravnog okruga Dragani Sotirovski, koja je ovu ideju rado prihvatila. Statua vile Naise visoka je sedam metara, a smatraju da doprinosi upoznavanju javnosti sa ovom vili po kojoj je Niš dobio ime, što je posebno značajno za turizam.

“Udruženje je pokrenulo građansku inicijativu pred nadležnim gradskim o okružnim institucijama za postavljanjem jednog turističkog simbola grada Niša, Naise, u korito reke Nišave”, kaže Novica Ranđelović, predsednik Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin”.

“Naša ideja je da bi bilo najbolje da statua stoji u reci na potezu između Oficirskog doma i Gusara”, saopštili su iz udruženja.

Foto:depositphotos/ CreativeFamily

Model statue, koja će “izvirati“ iz Nišave, napravio je nedavno preminuli vajar, akademik Miodrag Kostić, a neposredni inicijator ove ide je Siniša Stamenković.

“Znamo da je Niš grad vila, da je po vili Naisi i dobio ime. Ova nagrda se daje i na filmskim susretima. Svi su čuli za Naisu, a niko, zapravo, ne zna kako ona izgleda. Šta je to, šta se to daje najboljem glumcu niko ne zna. Zbog toga smo smatrali da Naisa postane vidljiva kako za Nišlije tako i za turiste”, kaže Stamenković.

On smatra da će poseban efekat postići ukoliko ona bude izlazila iz Nišave, jer, kako kaže tako nešto do sada nigde u svetu nije video:

“Znam da postoje statue koje su simboli pojedinih gradova koje su postavljene na obali, pored korita reke, ali u reci ne i zato ovakvo rešenje smatram jedinstvenim i originalnim“, dodaje Stamenković ističući originalnost.

On tvrdi da su umetnici bili oduševljeni idejom kad god bi je čuli, a da je jedino što su napominjali da bi trebalo da bude većih dimenzija. Prvobitna ideja je bila da bude visine 2,5 metra, ali je na kraju, na sugestije ljudii iz sveta umetnosti, odlučeno da “Naise“ bude visene sedam metara, ali krajnju odluku, opak, će doneti vajar.

“Bilo bi šteta da ovo ne bude urađeno”, zaključuje Siniša Stamenković i dodaje da su mnogi evropski gradovi po svojim statuama postali prepoznatljivi u svetu, pišu “Niške vesti“.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.