Izvor: B92

Uobičajena praksa u svetskim metropolama sve više zainteresovanih pronalazi i kod nas. Danas je na Novom groblju počela sezona organizovanih obilazaka. A da predrasudama nema mesta dokazala je grupa entuzijasta kojima ni kiša ni vetar nisu smetali da obiđu grobove žena koje su pomerale srpsko društvo.

S jedne strane vodič, s druge zainteresovana grupa. Jedino je mesto za organizovani obilazak nesvakidašnje.

"Satkane od duše i uma" tema je vođenja kroz Aleju Novog groblja.

Nadežda Petrović je među prvima. Nastavak ture sledi, a zainteresovanih je više nego očekivano.

Ovde se čuvaju uspomene na izuzetne ličnosti čija dela i životne priče zavređuju da budu ispričani.

Posle priče o glumici Veli Nigrinovoj sledi ona o Katarini Milovuk, jednoj od najobrazovanijih žena u drugoj polovini 19. veka, koja se borila za obrazovanje žena.

Zanimljive žene kojima patrijarhalno društvo nije predstavljalo prepreku danas su tema.

"Nije samo više ni stvar njihovog stvaralačkog rada kada govorimo o umu, odnosno onome što predstavlja intelekt i senzibilitet, već i o duši jer su sve one na prvom mestu bile dobri ljudi i dobročinitelji, humanisti, i jer su pokazivale simpatiju za samog čoveka i za svoju naciju - ono što je danas retko, i možda teško razumljivo", kaže istoričar umetnosti Violeta Obrenović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.