Izvor: B92

U Seulu je počeo Festival fenjera, koji ima za svrhu da pažnju svetske javnosti usmeri na istoriju i kulturu - druge aspekte unutrašnje lepote prestonice Južne Koreje, koja gradi reputaciju simbola brzog privrednog rasta, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Reč je o jednom od glavnih festivala u Južnoj Koreji, koji godišnje poseti oko 2,5 miliona ljudi, a ove godine traje od 4. do 20. novembra.

Oko 80 fenjera pluta na vodi u dužini od 1,2 kilometra u kanalu Čeongje koji preseca centar Seula, a ovogodišnja tema je "Reka Han teče sa istorijom".

Uz fenjere su predstavljene rukotvorine koje prikazuju različite aspekte istorije, kulture i svakodnevnog života u južnokorejskoj prestonici, a radovi potiču i iz SAD, Filipina i Kine, saopštili su organizatori, koji imaju za cilj da festival predstave na svetskom nivou.

Za festival je izdvojeno oko 870.000 dolara, pri čemu fenjeri osvetljavaju centar grada od 5:00 do 23:00 sati.

"Ne samo što posetioci mogu da saznaju više o našoj istoriji i kulturi, već takođe imaju priliku da se upoznaju sa modernim rasvetnim tehnologijama", kaže Jeong Sang-min iz organizacionog odbora.

Za vreme festivala održava se i niz drugih događaja, kao što je konkurs za nabolju fotografiju, a posetiocima je omogućeno i da niz kanal puste sopstvene fenjere.

Ovaj godišnji događaj organizuje se u Seulu od 2009. godine kako bi se promovisao turizam u Južnoj Koreji, navodi južnokorejska agencija.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.