Izvor: B92

Istraživači su otkrili ogroman bazen soli blizu obale u Nju Orleansu, poznatiji kao “Džakuzi smrti“. Nalazi se na dnu okeana, a on sam nema dno i stoga važi za najmisterioznije mesto na planeti, s organizmima koji se možda mogu naći i na drugim planetama, navode naučnici.

“U poslednjoj etapi ovih istraga ugljovodonične zajednice morskog dna, fokusirali smo se na bazen sa većim slanim rastvorom, nazvan “Džakuzi očajanja“, zbog njegove tople temperature (19 stepeni Celzijusa) i visokog sadržaja soli. To može biti jako opasno za životinje koje se nađu blizu, s obzirom na to da smo dosta mrtvih pronašli okolo“, napisali su istraživači u Okeanografiji.

“To je jedna od najneverovatnijih stvari u dubokom moru. Odete na dno okeana i tamo zateknete nešto poput jezera ili reke kako teče. Čini se kao da više niste na ovoj planeti“, rekao je profesor Erik Kords, sa Univerziteta Templ.

Tim je izvadio uzorke mikroba koji su se adaptirali na život u okruženju s visokim nivoom soli, a Kords veruje da ova bića mogu da ukazuju da postoji život na drugim planetama u našem solarnom sistemu i dalje.

“Većina naučnika gleda na ove ekstremne Zemljine stanovnike kao modele nečega što možda možemo otkriti na drugim planetama. Tehnologija korišćena na dnu okeana će definitivno biti primenjena na svetove pored našeg.“

Jedan od glavnih ciljeva pregledanja ovog bazena soli bio je da se sprovede mapiranje visoke rezolucije za istraživanje tog područja.

“Ispod površine sa viskokim nivoom soli,nalazi se gusto, puno ugljovodonika i fluidno blato. Uređaj je došao do 19 metara dubine, ali nikada nije dostigao do čvrstog dna, što može da znači i da nema dna.“

Preliminarne analize pokazale su da je slani bazen zasićen metanom.

Izvor: Daily Mail

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.