Izvor: B92

Bilo da želite opuštajući odmor ili avanturu, a želite da izbegnete potencijalne velike troškove i gužvu, ovo su prave destinacije.

Upoređujući dnevni budžet koji turisti potroše u zemljama širom sveta, australijski "Njuz" izdvojio je neke od najjeftinijih destinacija.

Indija

Iako je let do Indije skup, tamo nećete potrošiti mnogo novca. Možete se zaputiti ka severu i obići brda u Dardžilingu, ili prošetati poznatim peskovitim obalama u Goi, gde su cene niske, a kolibe na plaži vas čekaju.

Bolivija

Osim što je najjeftinije mesto za putovanje u Južnoj Americi, Bolivija ima zasita neverovatne predele i znamenitosti: najviše jezero na svetu Titikaka, do slanih polja Salar de Uyuni koje se beskonačno prostiru. U La Pazu, gradu u kome se nalazi sedište vlade, dnevni budžet od 25 dolara je sasvim dovoljan. Prosečna soba prenoćišta iznosi od 6 do 10 dolara (u to je uvek uključen doručak), a gradske muzeje možete posetiti za ulaznicu od 1 dolara.

Kambodža

Sa krevetima koji koštaju nekoliko dolara i ukusnom lokalnom hranom koja košta još manje, na odmoru u ovoj zemlji nećete moći da potrošite budžet koji ste poneli. Naravno, infrastruktura nije baš najbolja, ali sa tako malo potrošenog novca, žalbi nema mesta. Angkor Vat je džinovski kompleks hramova u Kambodži, koji je Unesko proglasio svetskom baštinom, a ulaznica u ovaj drevno čudo biće vaš najveći trošak (26 dolara za ceo dan, 50 za tri dana).

Foto: Thinkstock / Albanija

Bugarska

Planinski venac koji oduzima dah, plaže sa crnim peskom, prelepi gradovi i još mnogo tiga čini ovu zemlju skrivenim blagom. Bugarsku je sajt “Britiš post ofis“ proglasio najjeftinijom destinacom za odmor, upoređujući cene prenoćišta, prevoza i raznih jela i pića. Najprimamljivija destinacija je Sunčev breg, zlatnog peska gde pivo košta dolar.

Vijetnam

Uprkos povećanom brpju turista, Vijetnam je i dalje divna i jeftina destinacija. Cela zemlja je “prijateljska za novčanik“, sa prosečnom cenom od 10 dolara, koja pokriva prosečan smeštaj, lokalnu hranu, prevoz i domaće pivo.

Foto: Thinkstock / Bolivija

Albanija

Prelepa obala Jadrana, sa belim peskovitim plažama, dok unutrašnjost krase neverovatni planinski venci i prestonica. Niske cene i plaže kao sa razglednice podstakle su brojna poređenja ove države sa Španijom, kakva je bila pre 50 godina.

Laos

Iako ga turisti često nenamreno zaobilaze jer idu na obližnji Tajland, Laos je baš zbog manjka masovnog turizma ostao jedna od najjeftinijih destinacija. Možete obići spektakularne hramove, divne šume, i izolovane plaže i to bez stresa od gužve. Dnevni budžet od 20 dolara je sasvim dovoljan da pokrije hostel, tri obroka, tri piva i nekoliko vožnji javnim prevozom. Posete budističkim hramovima, vodopadima, pećinama i utočišta divljih životinja u gradu Luang Prabang iznose 22 dolara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.