Izvor: Novosti

Kod Ljubovije, počela 16. tradicionalna "moba". Na ovogodišnjoj svetkovini učestvuje više od 150 mladih

U manastiru Svetog Nikolaja na Soko gradu, kod Ljubovije, počela 16. tradicionalna manifestacija "Moba", koja okuplja mlade iz zemlje i rasejanja, koji će se, naredne tri sedmice u toj bogomolji družiti, slušati predavanja o našem jeziku, duhovnosti, kulturi, tradiciji, istoriji običajima i verovanjima.

Na ovogodišnjoj svetkovini čiji je organizator, kao i do sada, Eparhija šabačka SPC, učestvuje 150 mladih, najviše iz Amerike, Italije, Nemačke, iz Republike Srpske i sa Kosmeta.

- Ovo je sjajno druženje i učenje, a naši gosti, kao i obično uvek žele i da nam pomognu u radovima na svetinji, ali i na restauraciji delova drevnog Soko grada, gde je bilo poslednje utvrđenje Osmanlija u našoj otadžbini - kaže episkop šabački Lavrentije. - Interesovanje mladih iz rasejanja, koji su naše gore list, za učešće na "Mobi" je mnogo veće, ali se trudimo da ih što više prođe kroz ovu manifestaciju, pa onaj ko jednom dođe, ne može drugi put.

Učesnici "Mobe", svedoče minule godine, dolaze rado na Soko grad, bez obzira na to gde žive, rado sa porodicama, prijateljima među kojima su, ne samo Srbi, već i mnogi stranci kojima, s divljenjem, kako ističe vladika Lavrentije, "pokazuju blaga roda svoga". Kroz "Mobu" je minulih godina prošlo skoro 3.500 mladih sa svih meridijana.

izvor: novosti

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.