Izvor: B92

Resavska pećina kod Despotovca, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, radiće i za Vaskrs i 1. maj, izjavila je danas Tanjugu direktorka Javnog preduzeća Resavska pećina Milica Petrović.

Radno vreme pećine 30. aprila, 1. i 2. maja biće od 8 do 20 sati, a cena ulaznica biće ista kao i radnim danima, 300 dinara za odrasle i 250 dinara za učenike, navela je Petrovićeva.

Ona je istakla da za praznike očekuje veći broj posetilaca, jer ima dosta najavljenih poseta.

Ovog meseca pećinu je u proseku dnevno razgledala oko 600 turista, napomenula je Petrovićeva.

Resavska pećina je zvanično otvorena 1. aprila, a turisti su dolazili i pre ovog datuma. U februaru i martu ih je bilo oko 3.500, napomenula je Petrovićeva.

Resavska pećina je od 2010. godine, kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA, a 22.aprila je, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode, obeleženo 43 godine od njenog otvaranja za turiste i 54 godine od otkrivanja i Dan planete Zemlje.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji.

Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

Prošle godine Resavsku pećinu je posetilo 43.000 turista.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.