Izvor: B92

Ponos makedonskog turizma: Nad Ohridskim jezerom nadvija se više od 200 pravoslavnih crkava. Vevčanski izvori, smešteni nedaleko od Struge i Ohrida, pretvoreni su u turističku atrakciju

Osunčan u sjaju bisernog jezera, u senci Samuilovih zidina i snežnih vrhova, sa svedočanstvima kulturnih nadmetanja civilizacija, usiljenim provincijskim životom živi kolevka slovenske pismenosti - Ohrid.

Ovaj grad se nalazi na oko 170 kilometara južno od Skoplja, a nešto više od 600 kilometara od Beograda. Sa gornje kapije Samuilove tvrđave pruža se pogled na ceo grad u kojem najstarije građevine datiraju još iz 7. veka, kada su ključevi Ohrida bili u rukama bugarskih vladara.

Stari grad ima svoj amfiteatar, nekoliko desetina pravoslavnih crkava, živopisan bazar, hamam i mnogobrojne radionice starih zanata među kojima su kujundžinice, radionice duboreza i slikanja vizantijskih ikona... Ljubazni domaćini dočekaće vas u svakom sokaku, ispred restorana, kafića, piljarnica, muzeja, tezgi sa suvenirima...

Vevčanski izvori, koji se nalaze nedaleko od Struge i Ohrida, pretvoreni su u turističku atrakciju. Spuštaju se sa obližnjih planina, a njihovu dragocenost ogradila je i uredila opština, pa je ovaj prostor pravi raj za kratak odmor i obilazak. Voda u ovim izvorima je pijaća, pa posetioci mogu da preskoče nisku ogradu i utole žeđ u prirodi. Temperatura vode u mnogobrojnim potocima iznosi 10 stepeni Celzijusovih i nikada se ne menja.

Foto: Thinkstock

Biserno čisto jezero staro je oko tri i po miliona godina. Prostire se na površini od oko 350 metara kvadratnih i u njemu svetlost dopire u dubinu i do 20 metara. Nad jezerom se nadvija više od 200 pravoslavnih crkava, te nije čudno što Ohrid zovu “balkanski Jerusalim”. Na tridesetak kilometara južno od Ohrida, na visokoj steni iznad jezera nalazi se Manastir Sv. Nauma, koji je zbog neviđenih prirodnih lepota pretvoren u pravu turističku atrakciju. Oko njega su smešteni hotel i restorani na vodi s kojih možete otploviti čamcima, u obilazak, uz turističkog vodiča, za cenu od dva i po evra.

U crkvi se nalaze i mošti Sv. Nauma Ohridskog, a ukoliko naslonite uvo na kovčeg gde počiva svetac, čućete jasne otkucaje. Vernici tvrde da su to otkucaji srca Svetog Nauma koje je ostalo u manastiru.

ČUVENI BISERI

Čuveni biser sa Ohrida ne nalazi se u školjkama, već se izrađuje ručno od sedefa koji se skida s krljušti posebne vrste ribe koja živi samo u Ohridskom jezeru. Originalni, večni biser izrađuju samo dve porodice - Filevi i Talevi, prema posebnoj tehnologiji koja se prenosi na muškog potomka u familiji. Cena bisera kreće se od 15 evra pa naviše, u zavisnosti od slojeva sedefa i teksture.

ZA MALO PARA

Za odmor na Ohridskom jezeru u sobama i apartmanima potrebno je izdvojiti svega nekoliko evra, a ima i hotela koji poseduju od tri pa do pet zvezdica. Prednost za srpske turiste svakako je i jezik koji je srodan našem, a Makedonci turiste iz Srbije posebno vole.

Nedavno je u Strugi otvoren i velelepni hotel s pet zvezdica “Izgrev”, na samoj obali Ohridskog jezera. Pored sopstvene peščane plaže, raspolaže sa 207 soba različitih kategorija, jednim od najvećih akvaparkova u regionu, potpuno opremljenim spa centrom, kongresnim i svečanim salama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.