Izvor: B92

Kanjon Anteloup se nalazi na krajnjem američkom jugozapadu, na teritoriji indijanskog plemena Navaho u Arizoni. Oni ovo mesto nazivaju „bighánílíní“ što u prevodu znači „mesto gde voda teče kroz stene.“

Kanjon je nastao pod uticajem erozije vode. Kišnica se, posebno za vreme monsunskog perioda, sliva velikom brzinom niz kanjonski klanac noseći sa sobom pesak i kamenje i tako oblikuje stene.

foto: flickr.com/snowpeak

Anteloup je popularna destinacija među turistima, posebno među fotografima, a tu je nastala i najskuplja fotografija na svetu. Fotograf Piter Lik izjavio je da se u ovo mesto zaljubio pre nekoliko godina. Zbog lepote područja odlučio je da napravi seriju fotografija kako bi svima što bliže dočarao ovo jedinstveno mesto i pokazao njegovu lepotu na način kako je on vidi.

foto: flickr.com/Alaskan Dude

Ali ono što nije znao, to je da će jedna fotografija iz te serije postati najskuplja fotografija na svetu. Tako je krajem 2014. godine njegova fotografija "Fantom" prodata za fascinantnih 6,5 miliona dolara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.