Izvor: A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":273669,"id_news":941178,"name":"","surname":"A. Krsmanovi\u00e6"}

Vlade svih evropskih zemalja, subvencijama stimulišu turističke agencije za svakog stranog turistu koga dovedu. Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koja nikako ne motiviše turističke radnike da dovode turiste, pišu Večernje novosti.

Upravo bi time naša zemlja mogla do pokrene domaći turizam, s obzirom na to da je devizni priliv u turizmu i dalje znatno skromniji od odliva para u inostrane turističke destinacije.

Da su subvencije pravi način da se poveća devizni priliv od turizma smatraju i Makedonci. Od 1. januara naredne godine tamošnje turističke agencije, umesto dosadašnjih 25 evra dobijaće 35 evra za svakog srpskog turistu koga dovede. Makedonska vlada daje ovaj novac isključivo za goste koje avionom dođu posredstvom turističke agencije i noće najmanje sedam noći. Za razliku od turista u okruženju, turisti iz Nemačke, Velike Britanije, SAD, Azerbejdžana i Katara su još "skuplji", pa će Makedonija za njih davati po 65 evra!

- To je normalna i redovna praksa u svim evropskim zemljama - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalnog udruženja turističkih agencija JUTA. - Godinama tražimo da se prodaja usluga strancima prizna kao devizni priliv. U toku su izmene Zakona o turizmu i ponovo smo poslali predlog da se unese mogućnost davanja subvencija.

Većina evropskih zemalja deli tržišta u nekoliko kategorija, a subencije se daju samo za organizovani dolazak, hotelski smeštaj i minimalni boravak od nekoliko dana.

- Stimulacije mogu da budu brojne, a sve se odnose na zaštitu domaćeh tržišta - kaže Seničić. - U Turskoj, recimo, lokalni autobusi ne plaćaju parking nigde u centru Istanbula, dok kod nas može svaka strana agencija da dovede svoje turiste sa stranim autobusom i vodičem. Ni u jednoj stranoj zemlji stranac vodič ne sme da uđe na lokalitet i vodi turiste. Turizam mora da bude priznat kao izvozna delatnost, a jedna od pomoći je i oslobađanje od PDV za vrednost koju je agencija zaradila dovođenjem stranih gostiju.

Najveći problem agencijama pravi transfer evra u dinare i obrnuto, pa je predloženo da se izmenama zakona dozvoli da agencije, hotelijeri i rentakar agencije naplaćuju strancima u evrima. Procenjuje se da izdavaoci kartica u Srbiji godišnje samo na transferu zarade 250 miliona evra.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.