Izvor: Dnevnik.hr

Autor: {"id":265451,"id_news":917569,"name":"","surname":"Dnevnik.hr"}

Iako po nekim američkim standardima San Francisko i nije velik grad, on svejedno ima puno toga da ponudi svojim posetiocima.

Iako po dijagonali San Francisko ima samo 11 kilometara, na tako malenom prostoru smestilo se puno istorijskih zgrada, prekrasnih parkova, muzeja i ostalih zabavnih sadržaja.

Pa eto još par ideja o tome šta biste mogli da posetite u ovom gradu:

Iskoristite sistem tramvajskih linija kako biste razgledali grad

San Francisko ima tri tramvajske linije koje se kreću po strmim ulicama. Sistem je počeo da se koristi pre sto godina, u početku je služio kao prigradski javni prevoz, a danas ga uglavnom koriste turisti. Linije koje se kreću po ulicama Embarcadero i Market su najbolje za najlepši pogled na grad.

Izlet na Alkatraz

Alkatraz je definitivno najpoznatiji zatvor na svetu, toliko puta opevan i oplakan u holivudskim filmovima, a u njemu su „služili “ neki od najpoznatijih kriminalaca na svetu poput Al Kaponea. Zatvor je zatvoren pre 40 godina, a danas je pretvoren u atrakciju koju godišnje poseti preko milion turista.

Ravnopravnost

San Francisko je glavni grad gej populacije u SAD, i u njemu se nalazi najveći broj pripadnika gej orijentacije. Zbog toga je i zaslužio titulu najliberalnijeg grada u SAD. Na ulicama bezbrižno šetaju istopolni parovi držeći se za ruke, a svi se kunu da je tamo daleko najbolji provod.

Posetite jedinstveni „speakeasy“

Tokom prohibicije u ranim 20-tim godinama prošlog veka, ilegalni „speakeasy“ bili su jedina mesta gde ste mogli da se opustite uz čašicu žestine ili koktela. Tako je kafana Dan imala podrumski deo u kom je bio smešten bar koji su mogli da koriste samo gosti s pozivnicom. Danas je kafana otvorena, a u funkciji je i podzemni deo gde se poslužuje samo alkohol. Pravo mesto da dođete u kontakt sa šarenom istorijom grada.

Posetite Tvin Piks

Nakon planine Davidson, Tvin Piks sa svojih 281 metara visine pruža najbolji pogled na grad. Bez problema se možete pešice popeti do vidikovca, dok oni sa manje kondicije mogu uzeti taksi koji će ih odvesti sve do vrha.

Posetite Exploratorium

Tokom kišnih dana Exploratorium je najbolja opcija za malo zabave pod krovom. Konstruisan prvenstveno da služi kao laboratorija, pravo je mesto na kom možete saznati kako funkcioniše svet oko vas.

Južno od ulice Market

Ovaj deo grada nazivaju SoMa i danas se u njemu nalaze najbolji restorani i klubovi u San Francisku. Uz klubove i restorane nalaze se i prodavnice nekih od najpoznatijih dizajnera, a kad se umorite - odmor možete potražiti u predivnom parku.

Musee Mecanique

San Francisko je grad u kom na svakom koraku možete pronaći neki delić njegove bogate istorije. Tako i Musee Mecanique. Radi se zapravo o igraonici kakve su postojale pre sto godina i u kojoj se nalaze aparati za igru koje pokreću kovanice.

Most Golden Gejt
Gigantska struktura Golden Gejt je uvek impozantan prizor. Preko njega u svako doba dana i noći možete autom, biciklom ili peške. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se Golden Gejt park gde možete pronaći savršena mesta za piknik, vrtove, kao i muzeje.

Muir Woods spomenik prirode

Ako ste ikada poželeli da vidite džinovske sekvoje iz neposredne blizine onda je ovaj spomenik prirode pravo mesto za vas. Verujte nam, nigde se nećete osećati manjim nego ovde, ispod 150 metara visokih stabala.

Foto: Image courtesy of porbital at FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.