Izvor: B92

Gastronomija je značajan turistički potencijal naše zemlje, pa bi po ugledu na mnoge druge zemlje koje su to već učinile i Srbija mogla da svoj identitet prepozna u bogatstvu nacionalne kuhinje, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić na otvaranju Beogradskog gastro festa.

On je rekao da Srbija ima odlične potencijale i resurse za proizvodnju hrane i podsetio da 20 odsto ukupnog srpskog izvoza pripada izvozu hrane, dok se 15 procenata BDP-a ostvaruje upravo zahvaljujući ovoj oblasti.

Ministar je podsetio da je Evropska turistička komisija predvidela da u sledećoj godini tema za turističku promociju zemalja Evrope bude upravo hrana, što bi i Srbija trebalo da iskoristi i osmisli akcije koje će biti usmerene u tom pravcu.

Beogradski gastro fest otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 19. oktobra. Tokom trodnevnog Beogradskog gasto spektakla, domaćini i organizatori Kulinarska federacija Srbije i Diplomatska asocijacija Srbije, najavljuju celodnevnu kulinarsku zabavu za celu porodicu.

Posetioci će, uz brojna takmičenja, panele i radionice, moći da dobiju savete i razmene iskustva sa najvećim domaćim i stranim majstorima kuhinje, poput Cezara Bartolinija, partnera najvećeg živog kuvara i rijaliti zvezde Gordona Remzija, ali i Jovice Jovičića, voditelja popularne "Paklene kuhinje".

U sajamskom delu Beogradskog gastro festa, posetioci će moći da, po povlašćenim cenama, dopune svoju kulinarsku kolekciju začina, opreme i nacionalnih gastro suvenira.

Ovogodišnji gastro fest će prvi put pod jednim imenom objediniti nekoliko tradicionalnih gastro manifestacija - Balkan Culinary Cup, Balkan Chilli Festival, Big Master. Balkan Culinary Cup - uzbudljiv i neizvestan gastro šampionat koji treću godinu za redom okuplja najbolje "borce"- ugledne domaće i strane kuvare i poslastičare.

Big Master je najveća balkanska gastro radionica tokom koje kroz panel diskusije i predavanja poznati svetski kuvari savetuju posetioce i razmenjuju iskustva.

Ovogodišnji Big master otvoriće stručni tim žive legende kuvanja - Gordona Remzija. Balkan Chilli Festival - u organizaciji Diplomatske asocijacije Srbije, a pod sloganom "Chilli Festival - od semena do tanjira" posvećen je najvećem srpskom brendu - ljutoj hrani.

U okviru Balkan Chilli Festivala posetioce očekuju radionice o nacionalnim balkanskim kuhinjama, projekat "Lepi brka kuva sa decom", kao i takmičenje za najhrabrije - Ko može da pojede najviše čilija? Kupovinom ulaznice za Beogradski gastro fest posetioci stiču pravo na kupovinu eksponata po povlašćenim cenama.

Gastronomi će u okviru ove manifestacije moći da učestvuju i u akciji kuvanja pasulja u autentičnoj predratnoj kuhinji koja će, specijalno za ovu priliku biti montirana u hali pet Beogradskog sajma.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.