Izvor: B92

U Osečini je počeo deveti Sajam šljiva, na kojem učestvuje oko 100 izlagača iz Srbije i zemalja regiona, proizvođača rakije, mehanizacije i opreme za šljivarstvo.

Ta opština sa 12.536 stanovnika dočekala je tu privredno-turističku manifestaciju sa oko 3.000 hektara šljivika i milion stabala "požegače", "stenleja", kao i "čačanskih" sorti.

Šljivici se podmlađuji i proširuju za oko 100 hektara godišnje uz značajnu pomoć lokalne samouprave od 5,4 miliona dinara u nabavci novih sadnica iz proverenih rasadnika.

Prema podacima opštinske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, prosečna godišnja proizvodnja šljiva u Podgorini je 20.000 tona, što u 2014. zbog nepovoljnih vremenskih uslova neće biti ostvareno. Šljivarstvom se u Podgorini bavi više od 2.700 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Mnogi sve više suše i prerađuju šljivu kako ne bi završila u rakiji i našla put na svetskoj trpezi. Preradnih kapaciteta i sušara, novih i obnovljenih starih, kao i modernizovanih industrijskih tunela za sušenje šljiva sada ima oko 200. Iz njih godišnje samo na tržište Rusije izađe 3.000 tona suvih šljiva.

Prema nekim podacima, to je polovina suvih šljiva proizvedenih u Srbiji za inostrano trziste. U 2013. godini izvoz suvih šljiva iznosio je preko dva miliona evra.

Najveći proizvođač i izvoznik suvih šljiva u osečanskoj opštini je kompanija "Jovanović voće" iz sela Tuđin, koja je nedavno iz stečaja kupila i moderne pogone firme "Intema" otvorene 2009. godine. U Srbiji to je kompanija "Agranela" iz Valjeva, stalni učesnik Sajma šljiva u Osečini.

Prvo predavanje voćarima o merama za unapređenje proizvodnje šljiva u Srbiji danas će održati profesor Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović.

Najavljeno je da će Sajam šljiva u 13 sati otvoriti predsednik Privrene komore Srbije Željko Sertić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.