Izvor: B92

Turistička ponuda Andićgrada i Višegrada sada je bogatija za brod simboličnog imena "Lotika", čiji je kapacitet oko 70 putnika.

Ovo najveće plovno telo na Drini, namenjeno turistima, za plovidbu su uredili i pripremili admiral u penziji Nenad Radović i njegov sin pomorac Davor, prema idejama i uputstvima idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice, prenosi Indikator.ba.

"Brod je izgrađen po najsavremenijim građevinskim standardima iz oblasti brodarstva, i sa dva motora nove generacije ''janmar'' koji imaju 75 konjskih snaga može da razvije brzinu od 35 kilometara na sat", kaže Nenad Radović.

"Lotika" je opremljena najnovijom opremom za bezbednu plovidbu i sistemom podvodne orijentacije tako da je nemoguće da udari u neki predmet u vodi ili da se nasuče.

Prilikom gradnje broda na gradilištu Andrićgrada, Kusturica je objasnio da će ovo plovilo biti korišćeno i za održavanje pozorišnih predstava i književnih večeri, a ima i zatvoreni salon za održavanje sastanka.

Brodom, koji je izgrađen za rekordnih pet meseci, turisti imaju priliku da se voze od mosta Mehmed-paše Sokolovića do Banjskog potoka, zatim krstarenje od grada do Starog Broda i ušća Žepe u Drinu, kao i vožnja 54 kilometra dugim akumulacionim jezerom HE "Bajina Bašta" do Perućca.

"Vatreno krštenje" brod iz Andrićgrada je doživeo nedavnim učešćem u Drinskoj regati

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.