Izvor: B92

Italijanski vuklan Etna danas je dobio status svetskog nasleđa, budući da je Unesko priznao njegovu naučnu i kulturnu vrednost.

O najvišem aktivnom vulkanu u Evropi sa 3.300 metara piše se već 2.700 godina, čime Etna ima "jedan od najdužih dokumentovanih izveštaja o istoriji vuklanizma", navodi se u saopštenju Uneska.

"Raznoliki skup kratera, kupa, tokova lave, pećina lave i nizije Vale de Bove čine Etnu glavnom destinacijom za istraživanje i edukaciju", dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Vuklan na istoku Sicilije jedan je od najpručavanijih i i dalje utiče na vulkanologiju, geofiziku i druge naučne discipline, dodao je Unesko. "Ozloglašenost, naučna važnost i kulturna i obrazovna vrednost Etne su od globalnog značaja".

Vuklan je serijom erupcija ispod mora u blizini drevne obale Sicilije stvoren pre oko 500.000 godina. U centralnom krateru povremeno dolazi do erupcija a izlivanja lave povremeno prete i selima koja su sagrađena do visine od 800 emtara.

Italijanski delegat na samitu Uneska rekao je da je "dirnut" odlukom Komisije UN da prizna važnost vuklana.

Unesko je takođe na listu svetskog nasleđa stavio i namibijsko More peska, "jedinu priobalnu pustinju na svetu sa dinama na koje utiče magla".

"To je izvanredan primer naučnih, geomorfoloških, ekoloških i evolutivnih posledica vetra u sukobu sa geologijom i biologijom", naveo je Unesko.

Na listu Svetskog nasleđa danas su stavljeni i El Pinakate i Gran Desierto de Altar rezervati u Meksiku zbog njihove "dramatične kombinacije pustinjskih pejzača kojima dominiraju vuklanski i dinski sistemi". Ovi "naizgled negostoljubivi" rezervati dom su za više od 540 vrsta biljaka, 44 sisara i više od 200 vrta prica i preko 40 reptila.

Unesko je takođe na listu stavio i 16 drvenih crkava u karpatskim planinama Poljske i Ukrajine jer predstavljaju "izvanredne primere nekada široko rasprostranjene graditeljske tradicije pravoslavnih slovenskih zemalja koja je preživela do danas".

Unesko trenutno održava 10-dnevni godišnji samit u Pnom Penu gde razmatra da li će dodati 31 mesto na Listu svetskog nasleđa od "izvanredne univerzalne vrednosti".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.