Izvor: B92, telegraph.co.uk

Turisti koji su pohrlili u Gvatemalu za “smak sveta” oštetili su stari spomenik u nacionalnom parku Tikal, najvećem arheološkom nalazištu i urbanom centru civilizacije Maja.

“Nažalost, mnogo turista se penjalo na hram i izazvalo štetu” kaže Osvaldo Gomez sa nalazišta udaljenog svega 550 km severno od Gvatemale.

“Razumemo slavlje ali turisti bi trebalo da budu svesni da je ovo nalazište pod zaštitom UNESCO-a” rekao je lokalnim medijima.

On nije precizirao šta je konkretno uništeno ali je rekao da je zabranjeno penjati se stepenicama i da je šteta nenadoknadiva.

Hram koji je visok 38 metara i gleda na centralni deo Tikala je deo glavne strukture nalazišta.

U petak je obeležen kraj ere Maja koja je trajala 5.200 godina. Neki su verovali da će ovaj kraj ujedno značiti i kraj sveta kao što je protumačeno sa hijeroglifa.

Više od 7.000 ljudi je posetilo Tikal u petak kako bi videli majanskog sveštenika koji je držao živopisnu ceremoniju koja je podrazumevala i igre vatrom što je označilo početak nove ere.

Kritičari misle da je ovaj događaj najviše pravljen za turiste i da nema mnogo veze sa Majama. Blizu 42% Gvatemale, od 14.3 miliona stanovnika, jesu majanskog porekla i žive u siromaštvu i diskriminaciji.

Tikal je postao deo svetske baštine 1979. godine i od tada je pod zaštitom UNESCO-a.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.