Izvor: B92

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Taleb Rifai rekao je da je ukupan imidž Srbije postao pozitivan i da je uspela da pronađe svoje mesto koje nije zasnovano na suncu i moru već na snažnoj, autentičnoj kulturi.

"U poslednjih tri do pet godina Srbija se transforisala i prošle godine turizam je zabeležio rast od 12 odsto. Ukupan imidž Srbije je postao pozitivan i uspela je da pronađe svoje mesto koje nije zasnovano na plažama, moru i suncu već na snažnoj autentičnoj kulturi", rekao je za Rifai.

On je istakao da turizam uvek pokreće ekonomska situacija jer je to veliki ekonomski sektor u Evropi i širom sveta i dodao da je turizam u ovoj ekonomskoj krizi, kao i u drugim krizama uspeo da živi sopstveni život.

"Uprokos ekonomskim teškoćama turizam je zabeležio rast u Evropi od šest odsto u 2011. godini što je suprotno opštem trendu rasta ekonomije. Čak je porastao više od svetskog proseka koji je bio četiri odsto", rekao je Rifai.

Ukazujući da je turizam na razne načine uspeo da se prilagodi i da bude fleksibilan, on je istakao da je turizam izdržljiva privredna grana. Rifai je naveo i da je održavanje međunarodnog sajma turizma važno zbog poslovnih kontakta, ali i zbog podizanja morala i osećaja optimizma.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.